USA:s planerade tullar kan få stora konsekvenser för svenska bolag med verksamhet i landet. Här är vinnarna – och förlorarna.
Svenska börsjättar rustar för Trumps tullar
Mest läst i kategorin
Om en dryg månad flyttar Donald Trump tillbaka in i Vita huset – och han har lovat att införa kraftigt höjda importtullar redan första dagen som USA:s president.
Men vd:arna för de stora svenska börsbolag ligger inte sömnlösa om nätterna för det. Majoriteten av dem har redan omfattande produktion i USA – och vissa kan till och med tjäna på de föreslagna tullarna.
Missa inte: Tjänade miljarder på kronkrisen – blir USA:s finansminister. Realtid
”Det kommer troligen att resultera i fördelar för vår lokala tillverkning medan vi å andra sidan påverkas negativt av att vi importerar vissa komponenter och produkter”, säger Electrolux (börskurs Electrolux) presschef Paul Palmstedt till Affärsvärlden.
Toppen av isberget
Särskilt gynnade blir tjänstebolag som Securitas (börskurs Securitas) och Loomis (börskurs Loomis), samt stålkoncernen SSAB (börskurs SSAB) som har två stålverk i USA.
En tullmur mot kinesisk och europeisk lågprisimport skulle stärka ståljättens position på den amerikanska marknaden och öka möjligheterna till prishöjningar.
Läs mer: Kinas omvändelse under galgen: ”Dyrka inte tillväxt”. Realtid
Totalt säljer svenska börsbolag för över 800 miljarder kronor i USA, där den officiella exportstatistiken på 185 miljarder bara visar toppen av isberget. Den stora skillnaden förklaras av omfattande lokal produktion.
15 procent av försäljningen
Den stora förloraren kan bli H&M (börskurs Hennes & Mauritz), som importerar nästan alla varor som säljs i USA.
Med en amerikansk försäljning på cirka 35 miljarder kronor, motsvarande 15 procent av koncernens totala försäljning, riskerar klädkedjan att drabbas hårt av eventuella tullar.
Missa inte: ”Vad kan vi förvänta oss av Trump 2.0?”. Realtid