Regeringens förslag om gårdsförsäljning av alkohol i Sverige möter stark kritik från spanska vintillverkare. Portugal har också satt käppar i hjulen.
Svensk gårdsförsäljning skapar protester i EU: "Orättvist"
Mest läst i kategorin
Regeringens förslag om att införa gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker i Sverige har fått stor uppmärksamhet i EU – och möter motstånd från bland andra spanska vinproducenter, rapporterar Dagens Nyheter.
Kritiken riktas mot att svenskproducerad alkohol skulle få säljas utanför Systembolaget, medan utländska producenter tvingas hålla sig till monopolet. Enligt spanska intressenter strider detta mot EU:s principer om rättvis konkurrens och likabehandling.
Läs även: Vin från nätet ingen hit bland svenskarna: ”Förvånande”. Realtid
Har klagat
Statsminister Ulf Kristersson (M) beskriver det som en ”frihetsreform” som närmar Sverige till andra EU-länder, där gårdsförsäljning av vin är vanligt förekommande. Men flera europeiska organisationer har klagat till EU-kommissionen, som nu ska utreda om gårdsförsäljningen bryter mot EU:s regler.
Jörgen Hettne, professor i handelsrätt vid Lunds universitet, påpekar att EU-kommissionens beslut är avgörande. Om den anser att förslaget diskriminerar utländska producenter, kan Sverige behöva omarbeta eller dra tillbaka det.
Han förklarar att frågan handlar om huruvida utländska tillverkare missgynnas av att deras varor inte kan säljas direkt till svenska konsumenter på samma sätt.
Ministern: ”Andra syften”
Socialminister Jakob Forssmed (KD) försvarar förslaget med att gårdsförsäljningen inte är ren försäljning, utan snarare en del av ett gårdsbesök och därmed inte utgör en direkt konkurrens med Systembolaget.
”Vi anser att det här är en försäljningskanal som har andra syften och som skiljer sig från detaljhandeln”, säger han.
Samtidigt har den svenska regeringens förhoppningar om att få EU-kommissionens godkännande för gårdsförsäljning av alkohol den här veckan grusats, uppger Dagens Nyheter.
På måndagen meddelade nämligen Portugal att landet har invändningar mot förslaget, vilket innebär att beslutet automatiskt skjuts upp i tre månader – i detta fall till den 8 januari nästa år.
Läs även: Därför säljer alkoholjätten flera vingårdar. Realtid