Realtid

Stiltje på bolånemarknaden – höga räntor avskräcker

Stiltje på bolånemarknaden – höga räntor avskräcker
Rekordhöga räntor gör att marknaderna i Europa håller sig riktigt stilla. (Foto: AP)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Räntorna ligger fortsatt på höga nivåer och nu stagnerar bolånemarknaden i Europa. En väntad nolltillväxt i år är till och med sämre än 2014, då bolånen enbart växte blygsamma 0,2 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europeiska banker ser ut att få nolltillväxt på bolånen i år på grund av det höga ränteläget.

Årets stiltje kan jämföras med en tillväxt under 2022 på 4,9 procent eller 2014 som såg en rekordlåg tillväxttakt på 0,2 procent.

En återhämtning väntar dock 2025, enligt EY som gjort en analys med hjälp av data från Europeiska bankmyndigheten och nationella banker i Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien.

”I takt med att levnads- och lånekostnaderna sjunker bör bostadsköp och efterfrågan på krediter från både konsumenter och företag ta fart igen”, säger Omar Ali, global chef för finansiella tjänster på EY, till Financial Times.

Tar fart nästa år

2025 räknar EY med en tillväxt på 3,1 procent som sedan fortsätter att accelerera till 4,2 procents tillväxt 2026.

Samtidigt knorras det allt mer över boendekostnaderna runt om i världen. Enligt en ny undersökning överstiger nu missnöjet andra samhällsproblem.

De genomsnittliga räntorna på bolån i Europa var i slutet av 2023 högst i Polen, Ungern och Rumänien, enligt Statista. Sverige hamnade då på åttonde plats.

ANNONS

ECB har höjt styrräntan från 0 procent 2022 till 4 procent i september förra året. I juni sänkte ECB räntan till 3,75 procent. Marknaden utgår från ytterligare sänkningar under de kommande månaderna i takt med att inflationen avtar.

Står för hälften av utlåningen

Bolån står för nästan hälften av den totala utlåningen i euroområdet. Konsumentkredittillväxten förväntas öka från 0,9 procent i år till 4,2 procent 2026.

I Sverige fortsätter bostadspriserna att sjunka och utbudet når rekordnivåer. Hälften av befolkningen tror dock på höjda bostadspriser under det kommande året, enligt Länsförsäkringars senaste Boprisbarometer.

Samtidigt vill regeringen att fler ska kunna äga sitt boende.

Läs mer:
Mer i plånboken för hushållen: “7 000 kronor i månaden”. Realtid
Historiska siffror avslöjar sanningen om byggkrisen. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS