Med interna kriser och bristande enighet kämpar EU för att stå emot Donald Trumps allt mer hotfulla tongångar. Framtiden för unionen hänger på att hitta samstämmighet.
Splittrat EU bävar för Trump: "Långsam plåga"
Mest läst i kategorin
EU står inför en osäker framtid där Donald Trumps återkomst till Vita huset skapar oro över potentiella handelskrig och förändringar i säkerhetslandskapet.
Samtidigt kämpar många europeiska ledare med interna problem som försvagar deras möjligheter att agera, skriver Bloomberg.
Missa inte: Trumpeffekten sänker svenska kronan. Realtid
Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken, varnar för att EU riskerar att gå mot en ”långsam plåga” om inte investeringar på 800 miljarder euro per år görs för att stärka ekonomin och militären.
Trots detta kvarstår splittringen bland medlemsländerna, särskilt mellan Tyskland och Frankrike, som historiskt har varit EU:s ledande krafter.
Begränsat utrymme
Emmanuel Macron, vars franska presidentskap präglas av en splittrad parlamentssituation, och Olaf Scholz, som står inför tyskt nyval i februari, har begränsat utrymme att samarbeta på europeisk nivå.
EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, har försökt fylla ledarskapsvakuumet. Hon har nyligen förhandlat fram ett frihandelsavtal med sydamerikanska nationer, trots starkt motstånd från Frankrike.
Läs även: Trump ställer in besök i Danmark: ”Absurt”. Dagens PS
Guntram Wolff vid tankesmedjan Bruegel menar att von der Leyen har varit drivande i flera frågor, men att hon inte kan leda ensam.
”Hon behöver stabila regeringar i Paris och Berlin”, säger han.
Inte samma entusiasm som förr
En andra presidentperiod för Trump riskerar att minska USA:s engagemang i Nato och stödet till Ukraina, vilket gör att försvaret seglar upp som högsta prioritet för EU
Diskussioner pågår om att reformera unionens försvarspolitik och finansiera gemensamma militära investeringar på upp till 500 miljarder euro, men motstånd från Tyskland bromsar framstegen.
”EU väcker inte längre samma entusiasm som tidigare”, säger Jacob Ross vid tyska rådet för utrikesrelationer. Krisen kan dock bli en katalysator för förändring, likt tidigare kriser i unionens historia.
Läs även: Jimmy Carter: Från enkel uppväxt till president. News55