Donald Trump hoppas att tullar ska finansiera hans skattesänkningar. En myndighet varnar dock för att USA:s skuldsättning istället kommer att öka.
Snart lånar USA mer pengar än under andra världskriget


Mest läst i kategorin
I KORTHET
-
USA:s statsskuld förväntas nå 100 procent av BNP 2025, vilket kan leda till ekonomiska problem och högre räntebetalningar.
- Trump-administrationen lovade skattesänkningar för företag och hushåll och behöver nu hitta sätt att finansiera dem.
-
Myndigheter varnar för att ökad skuldsättning kan hämma tillväxt och försvåra politiska satsningar.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
När Donald Trump valdes till USA:s president i höstas var det på en plattform som utlovade stora skattesänkningar. Både företag och hushåll ska få mer pengar att röra sig med.
Just nu arbetar Trump-administrationen med ett förslag för hur skattesänkningarna ska finansieras. En del i det är Elon Musks regeringsorgan Doge, som har sagt upp statsanställda i en rasande takt.
Missa inte: USA kan få slut pengar i sommar: ”En fälla”. Realtid
Nu varnar dock en tillsynsmyndighet i Washington för att det inte räcker. Istället kommer USA att behöva låna ännu mer pengar.
Skulden ökar stadigt
Redan i år beräknas skuldkvoten uppgå till 100 procent, enligt myndigheten Congressional Budget Office (CBO).
Det är visserligen en minskning från pandemiåren när statsskulden i förhållande till BNP var uppe på 130 procent. Men när CBO nu tittar närmare på siffrorna tror de att det återigen kommer att krävas mer lånade pengar.

Kris för dollarn – USA tvingar världen att tänka om
Dollarn har stått i centrum för världens handel i minst 80 år. Nu menar färska analyser att den pågående flykten från USA:s valuta kan fortsätta.
Enligt den nuvarande bedömningen kommer USA:s skuldkvot att vara 107 procent år 2029 – mer än under 1940-talet – och 156 procent år 2055, skriver New York Times.
Det skulle vara problematiskt för den amerikanska ekonomin, enligt tillsynsmyndigheten.
Senaste nytt
Hoppas på tullar
”En ökad skuldsättning skulle bromsa den ekonomiska tillväxten, pressa upp räntebetalningar till utländska gäldenärer och utgöra betydande risker för de finanspolitiska och ekonomiska utsikterna. Det skulle också kunna begränsa lagstiftare när de ska göra politiska prioriteringar”, skriver CBO i ett uttalande.
Förutom Musks nedskärningar i den offentliga sektorn sätter Trump-administrationen sin tilltro till ett annat verktyg för intäkter: tullar.
Missa inte: Swedbank satsar på småbolag och fastigheter – tror inte på USA. E55
Trump hoppas att tullar på alltifrån bilar till stål både ska generera direkta inkomster samt bidra till fler jobb i USA på sikt.
Kreditinstitutet Moody’s håller dock inte med om det och har sagt att tullarna riskerar att skada arbetet med att få kontroll på budgetunderskottet, skriver Financial Times.

Varningarna hopas – är framgångssagan över för USA?
Ökad statsskuld och en överhettad aktiemarknad skapar oro för en kommande nedgång.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.