Årets tredje kvartal visar en oväntat stark tillväx i eurozonen. Resultaten överträffar ekonomernas förväntningar och visar på fortsatt motståndskraft i regionen.
Smolk i eurozonens glädjebägare: "Förlorat år"
Mest läst i kategorin
De länder i Europa som använder euro som valuta uppvisade en starkare ekonomisk utveckling än väntat under tredje kvartalet i år – med en tillväxt på 0,4 procent, rapporterar Bloomberg.
Analytiker hade prognostiserat en ökning på 0,2 procent, men en positiv utveckling i Frankrike och Tyskland bidrog till det förbättrade resultatet.
Tysklands BNP steg med 0,2 procent, vilket överraskade många experter som befarat en recession. Den tyska ekonomin har annars brottats med motgångar på grund av höga energikostnader och svårigheter inom industrisektorn.
Missa inte: Rekordlågt förtroende för Tysklands ekonomi. Realtid
Dämpar förväntningarna på sänkt ränta
Enligt David Powell, senior ekonom på Bloomberg Economics, kan den starkare tillväxten mildra förväntningarna på en större räntesänkning från Europeiska centralbanken (ECB) i december.
”Den snabba expansionen i euroområdets ekonomi under tredje kvartalet bör dämpa förväntningarna på en räntesänkning på 50 punkter”, säger Powell. Istället väntas ECB hålla fast vid mer försiktiga sänkningar på 25 punkter.
Medan länder som Tyskland och Frankrike har kämpat med ekonomisk svaghet, har länder med större tjänstesektor, som Spanien, presterat bättre. Frankrike, som gynnades av den tillfälliga effekten från OS, uppvisade även en ökad konsumtion.
Läs även: Republikansk vinst bäst för Europa? Dagens PS
Sverige i recession
Överlag är det dock en ekonomisk återhämtning med blandade signaler och i exempelvis Italien var BNP-tillväxten oförändrad.
Tysklands osäkerhet förväntas fortsätta påverka framtida tillväxt. Martin Ademmer, ekonom på Bloomberg Economics, varnar för att landets svårigheter att återfå en stabil ekonomisk tillväxt gör 2024 till ännu ett förlorat år för landet.
För Sveriges del ser det också något mörkt ut. Ekonomins tillväxt är fortsatt trög och företagarna har gett upp hoppet. Detta öppnar upp för att Riksbanken dubbelsänker räntan nästa vecka.
Läs även: ”USA:s ekonomiska dominans skakar i sina grundvalar.” Realtid