Kinas oljeimport har minskat för första gången på två decennier – ett tecken på att landets oljetörst kan vara på väg att kulminera. Skiftet väntas få stora globala konsekvenser.
Ser vi slutet på Kinas oljeboom?
Mest läst i kategorin
Saudiarabiens största oljeproducent, Aramco, har länge haft Kina som sin viktigaste kund, med en rekordexport av olja till ett värde av motsvarande 624 miljarder kronor år 2022.
Men nu finns tecken på att Kinas oljebehov når sin topp tidigare än väntat, rapporterar Financial Times.
Missa inte: Oljepriset rusar – högsta nivån på tre månader. Realtid
Enligt Internationella energimyndigheten (IEA) importerade Kina 72 procent av sitt totala oljebehov 2022, men en minskning i oljeimporten med två procent 2024 tyder på en större förändring.
Orsakerna bakom
Det är första gången på två decennier, förutom under pandemin, som en sådan minskning sker.
Kinas avmattade ekonomi, med en pågående fastighetskris och en övergång till elfordon, är några av orsakerna bakom nedgången.
Läs även: Wallenberg varnar för Kina: ”Måste passa sig”. Realtid
Försäljningen av bensin och diesel nådde sin topp 2023 och förväntas minska med 25–40 procent det kommande decenniet, enligt Kinas största oljeraffinaderi Sinopec.
Viss skepsis
Om Kinas oljekonsumtion planar ut skulle det innebära att världens totala efterfrågan på olja kan nå sin topp före 2030, vilket stöder målet om nettonollutsläpp till 2050.
Detta skifte skulle även påverka oljeexportörer som Saudiarabien och Ryssland, vars inkomster är beroende av fortsatt hög efterfrågan.
Läs även: Lita inte på onsdagens stora guldbluff i Indien. News55
Trots detta är vissa skeptiska.
”Det är för tidigt att påstå att vi nått toppen för olja,” säger Meg O’Neill, vd för Woodside, Australiens största olje- och gasföretag.
Ny era
Medan Kinas oljetörst avtar ser många Indien som nästa tillväxtmotor.
Men enligt IEA kommer Indiens tillväxt inte i närheten av den massiva oljekonsumtion som Kina har haft de senaste 30 åren. Enligt Morgan Stanley är den globala oljeindustrin på väg in i en ny era.
”På lång sikt går efterfrågan bara åt ett håll”,säger IEA:s analytiker Ciarán Healy.
Läs även: Norsk olja och kinesiskt guld: Råvaror som dominerade 2024. Dagens PS
ANNONS