Realtid

SEB: ”Mer gynnsam miljö för risky assets under andra halvan av året”

"Jag tror att kryptovalutor har en plats att fylla i ekonomin men det innebär inte att priserna alltid måste gå upp. Kryptovalutor är fortfarande en mycket spekulativ tillgång, och nedgångar som den vi sett i år är inget ovanligt i kryptomarknaden", säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.
Anders Frick
Uppdaterad: 11 maj 2022Publicerad: 11 maj 2022

Trots kraftiga fall på bitcoin och andra kryptovalutor nyligen så ser SEB:s chefsstrateg Johan Javeus positivt på tillgångsslaget. Om bara inflationen börjar ge med sig så tror han på en mer gynnsam miljö redan i höst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan toppnoteringen i höstas har värdet på bitcoin nu närmast halverats. I skrivande stund är en bitcoin värd ungefär 300 000 kronor. Realtid bad SEB:s chefsstrateg Johan Javeus om en förklaring till fallet.

– I grunden så handlas kryptovalutor ungefär som andra ”risky assets” som till exempel aktier. Om börserna faller kraftigt och riskaptiten minskar på marknaden, så påverkar de också kryptovalutor negativt, säger Johan Javeus till Realtid.

Kan vi förvänta oss en fortsatt nedgång?
– Jag gör aldrig några prisprognoser för kryptovalutor eftersom volatiliteten är för stor och det inte finns något bra fundamentalt sätt att värdera en kryptovaluta. Med det sagt kan man ändå säga att utvecklingen för tillväxten och vad centralbankerna gör med räntorna blir avgörande både för börser och kryptovalutor, säger han och fortsätter:

– Det finns en del mörka moln kring både konjunktur och räntor just nu men om bara inflationen börjar ge med sig kan vi förhoppningsvis få en lite mer gynnsam miljö för risky assets under andra halvan av året, säger Johan Javeus.

Förutom den allmänna riskaptiten i marknaden så påverkas kryptovalutor också av specifika nyheter inom exempelvis regleringsområdet. Att kryptovalutor skulle ge ett skydd mot inflation och därmed skulle gynnas när inflationen stiger menar Johan Javeus möjligen skulle kunna fungera i teorin – men att det i praktiken inte har varit så.

– Under senaste året då inflationen stigit kraftigt har bitcoin i stort sett fått se sitt värde halveras. I grunden handlar kryptovalutors värde om hur stor plats man tror att de kommer spela i ekonomin framöver. Entusiasterna som tror att vi alla kommer använda dem i vår vardag tror på kraftigt stigande priser medan de som istället tror att de kommer att försvinna eller förbjudas ser dem som kraftigt övervärderade, säger han.

Johan Javeus är i grunden själv positivt inställd till kryptovalutor – men han varnar samtidigt för konsekvenserna av att tillgångsslaget är så spekulativt.

– Jag tror att kryptovalutor har en plats att fylla i ekonomin men det innebär inte att priserna alltid måste gå upp. Kryptovalutor är fortfarande en mycket spekulativ tillgång, och nedgångar som den vi sett i år är inget ovanligt i kryptomarknaden, säger Johan Javeus.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]