Realtid

Schweiz dilemma: Fri rörlighet eller stängda gränser?

En bild på Schweiz president Viola Amherd och en annan bild på arbetare i en järnvägstunnel.
Krafter i Schweiz vill stoppa arbetskraftsinvandringen från andra EU-länder. Vänster bild: Schweiz president, Viola Amherd. (Foto: Virginia Mayo/Karl Mathis/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

Med en befolkning som växer rekordsnabbt ställs Schweiz inför ett svårt val: ”Resultatet av en framgångssaga.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Schweiz framgångsrika arbetsmarknad och snabbväxande befolkning har blivit en knäckfråga i landets förhandlingar med EU om frihandel. Ett förslag om att införa en ”skyddsklausul” för att begränsa invandringen från andra EU-länder står i centrum, rapporterar Reuters.

Samtidigt som landets ekonomi fortsätter att växa snabbare än grannländerna, oroar sig många för att den nuvarande invandringspolitiken pressar infrastruktur och bostadsmarknad till bristningsgränsen.

Missa inte: Polens tillväxtboom: ”Slår tyskarna med hästlängder”. Realtid

Schweiz befolkning har ökat från 7 miljoner år 1995 till över 9 miljoner i dag – och växer betydligt snabbare än genomsnittet i EU.

”Det här är resultatet av en framgångssaga där Schweiz har behövt många arbetare”, säger Peter Fischer, styrelseordförande för metallföretaget Fischer Reinach.

Vill sätta gränser

Förhandlingarna mellan Schweiz och EU återupptogs i mars 2024 efter att tidigare samtal bröt samman 2021.

EU ser fri rörlighet som en grundpelare för sitt samarbete, men schweiziska nationalister, ledda av högerpartiet SVP, vill sätta gränser. De varnar för att befolkningen kan nå 10 miljoner långt före år 2050, vilket skulle innebära ännu större press på infrastruktur och bostäder.

ANNONS

Diplomater är skeptiska till att EU skulle acceptera formella restriktioner, men det finns hopp om en kompromiss. Samtidigt kan schweiziska företag få svårt att rekrytera om reglerna skärps.

”Om vi inte kan få arbetskraft kommer företag att flytta produktionen utomlands”, varnar Roland Mueller, chef för arbetsgivarorganisationen Schweizerischer Arbeitgeberverband.

Läs även: Schweiziska miljardärer i strid mot EU. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Investerat stora summor

Ypsomed är ett exempel på hur företagen reagerar.

”Varför ska jag bygga fler fabriker här om jag inte kan få personal?” frågar sig vd Simon Michel.

Medtechbolaget har redan investerat stora summor i att registrera sina produkter i EU, en process som blivit nödvändig efter att viktiga avtal med unionen löpt ut.

Trots osäkerheten fortsätter Schweiz att locka företag tack vare låga skatter och ett företagsvänligt klimat. Om invandringspolitiken blir för strikt kan landets ekonomiska framgångsmodell dock stå inför stora utmaningar, konstaterar Reuters.

Läs även: De bästa länderna för en bekväm pension. News55

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]