Realtid

SBAB: Hård konkurrens om bolånekunderna ger låga marginaler

SBAB: Hård konkurrens om bolånekunderna ger låga bolånemarginaler
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. Foto: SBAB
Finwire
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

Det är fortsatt hård konkurrens om bolånekunderna hos bankerna. Det visar SBAB:s indikator för bankernas bolånemarginal. Utvecklingen är inte förvånande, enligt chefsekonomen Robert Boije.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det statligt ägda SBAB:s indikator för bolånemarginalen baseras på en femårig bostadsobligation. Den pekar på att bankernas bolånemarginal sjunkit med cirka 0,8 procentenheter under 2022. Den senaste tiden har fallet varit väldigt stort. Sett till en alternativ indikator, en tremånaders Stibor (referensränta), har bolånemarginalen inte fortsatt att sjunka den allra senaste tiden.

”Inte förvånande”

— Våra indikatorer för bankernas bolånemarginal pekar sammantaget på en fortsatt hård konkurrens om bolånekunderna bland bankerna. Utvecklingen är inte förvånande med tanke på den kraftigt vikande aktiviteten på bostadsmarknaden och sett till att incitamenten för bolånekunderna att söka lägst möjliga ränta rimligen har ökat i takt med de kraftigt stigande räntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande och fortsätter:

— Med hänsyn tagen till bankernas ökade kostnader för kapitaltäckning, som uppskattningsvis uppgår till 0,5 procentenheter, ligger vi nu inte långt ifrån de låga nivåer på bolånemarginalerna som förelåg under finanskrisen 2008/2009. Att storbankerna fortfarande redovisar höga räntenetton beror troligen på att det funnits en tröghet i att höja inlåningsräntorna, vilket inte är en hållbar situation när fler och fler andra banker höjer inlåningsräntorna.

”Troligt med 4 procents rörlig bolåneränta till våren”

I november väntas Riksbanken höja styrräntan till 2,25 procent och det smittar av sig på bolåneräntorna.

— Vår bedömning är nu att den rörliga bolåneräntan går upp till 3,5 procent redan i november för att sedan stiga till som mest 4 procent under våren nästa år. Femårsräntan väntas gå upp till som mest knappa fem procent under tidig vår för att därefter sjunka tillbaka några tiondelar under resten av året, säger Robert Boije.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS