Kontorsdelen i redan kontorstunga Castellum kommer att växa sig ännu större, spår vd Henrik Saxborn: ”Jag tillhör inte dem som tror på en väldigt drastisk förändring av kontorsmarknaden.”
Saxborn ser ingen kontorsdöd
Mest läst i kategorin
På måndagsmorgonen kom beskedet att fastighetsbolaget Castellum ger upp kampen om norska Entra. Acceptperioden för Castellums erbjudande löpte ut den 6 februari och bolaget har inte fått tillräckligt många accepter på sitt bud, meddelas i ett pressmeddelande.
Det visar sig alltså att motståndet mot affären blev för kompakt. Dels har Entras styrelse avvisat såväl Castellums som SBB:s konkurrerande bud. Dels har fastighetsinvesteraren Erik Selin, med 25 procent av aktierna i Entra, inte velat sälja.
–Vi får ju överväga vad risken och rewarden av att göra den här affären är. Det är många sammanvägda faktorer som gör att vi inte går vidare, säger vd Henrik Saxborn.
Castellum-aktien är upp 1,5 procent idag. Det känns som att aktieägarna pustar ut lite?
– Att reducera osäkerhet är alltid något som välkomnas av aktiemarknaden. Sedan ser man att vi har en väldigt stark balansräkning och mycket investeringskapacitet. Och det tror jag uppskattas.”
Efter budkarusellen sitter Castellum med 8,2 procent av Entra, en post som köptes i samband med att budet lades i slutet av november.
Enligt Henrik Saxborn har man ännu inte beslutat sig för vad man ska göra med det innehavet. Inte heller har Saxborn gett besked huruvida bolaget tänker gå vidare med Blackstone-affären.
För att skaka fram pengar till Entra-köpet sålde Castellum i ett första steg fastigheter för 5 miljarder kronor till Blackstone till en premie om 20 procent mot substansvärdet.
I en andra etapp skulle ytterligare fastigheter säljas för motsvarande 13 miljarder kronor, även detta till en premie om 20 procent.
–Vi har möjlighet att gå vidare med etapp två, men vi har inte bestämt hur vi ska göra än. Vi har varit så fokuserade på den här Entra-affären fram till nu”, säger Henrik Saxborn.
I pressmeddelandet meddelar Castellum att ambitionen om att bygga vidare på den nordiska plattformen inom kontor och logistik kvarstår.
– 85 procent av verksamheten är kontorsverksamhet och resten är logistik som det ser ut nu. Vi kommer att växa på båda benen även om kontorsdelen kommer bli något större varje år därför att det inte finns så mycket logistik att investera i. Vi står vissa år för 30 procent av all produktion av logistik i Sverige så rent matematiskt blir det svårt att växa där, säger Saxborn och fortsätter:
– Nu saknar vi Oslo och det kommer vi väl att göra ett tag till kanske, men i övrigt är vi väldig välplacerade. Vill bygga nytt men också köpa en del som kompletterar vår portfölj.
Henrik Saxborn påpekar också att staten blivit en allt viktigare hyresgäst inom Castellums kontorssegment.
–Inom kontor hyr vi ut allt mer till statliga och offentliga kunder och de står för ungefär 23 procent av intäkterna. Så såg det inte alls ut för några år sedan.
Många pratar om att folk kommer jobba mer hemifrån även efter pandemin och det borde rimligen betyda en lägre efterfrågan på kontor?
– Jag tror att beteendet kommer att förändras. De där 10 procenten av arbetstiden som vi jobbade hemifrån innan pandemin kommer säker att öka. En siffra som nämns i sammanhanget är 20 procent. Men vi ser också en motkraft. Vi har tryckt ihop oss mer och mer på kontoren de senaste åren och det har blivit mindre och mindre social yta. Det kommer att gå tillbaka tror jag. Vi kommer få mer utrymme och mer social yta.
Varför det?
– Efter covid-19 tror jag inte vi kommer att acceptera något annat än en väldigt bra arbetsmiljö. Vi ser att det här håller på att hända ute i Europa. Och jag tillhör inte dem som tror på en jättedrastisk förändring av kontorsmarknaden.