Kinas relation till USA har länge präglats av spänningar och konkurrens. Något som sannolikt kommer att öka ytterligare när Donald Trump återigen blir president. Men det kan också gynna landet.
Kina laddar för "samtal och konflikter" med USA
Mest läst i kategorin
Donald Trump har tidigare signalerat att han tänker fortsätta en aggressiv linje gentemot Kina, detta genom att höja tullarna på kinesiska varor och vidta åtgärder för att minska USA:s beroende av kinesisk import.
”Om Kina går in i Taiwan kommer vi svara med upp till 200-procentiga tullar”, säger Trump.
Läs mer: Kinas export växer – kommer få tillfällig Trump-boost. Dagens PS
Under Trumps första mandatperiod införde USA tullar på kinesiska varor, samtidigt som landet började inskränka Kinas tillgång till amerikansk teknologi. Detta banade väg för en skoningslös handelskonkurrens som fortsatte under president Joe Bidens administration.
Enligt en analys i China Briefing väntas Trump föreslå ännu fler handelsbarriärer. Samtidigt överväger han att återinföra program som ”China Initiative,” som tidigare riktade sig mot kinesiska forskare i USA med syftet att motverka påstått industrispionage.
Läs även: Tuffare handelsklimat för Sverige med Trump. Realtid
Viss beundran
Programmet har kritiserats för att skapa misstänksamhet gentemot kinesisk-amerikanska akademiker och upphävdes under Biden, men kan nu återkomma under Trump.
Även om Trumps uttalanden om Kina ofta är hårda, har han tidigare visat en viss beundran för Kinas ledare Xi Jinping.
”Han är en briljant kille som styr 1,4 miljarder människor med järnhand”, sa han bland annat i ett omtalat podcastavsnitt med Joe Rogan. Detta tyder på att Trumps hållning gentemot Kina kan vara nyckfull, vilket skapar en viss oro i Peking.
Enligt Le Mondes expert på Kina, ser kinesiska ledare dock möjligheter i Trumps isolationistiska inställning. Hans motvilja att samarbeta med USA:s allierade kan nämligen ge landet utrymme att stärka sitt inflytande globalt – en ambition som Jinping strävat efter i flera år.
Missa inte: Kina utmanar USA i rymden: ”Håll er borta.” Realtid
Ett mer försiktigt Kina
Kina har sedan 2020 satsat på att minska sitt beroende av amerikansk teknik genom stora investeringar i inhemsk teknologi och militär kapacitet. Men landets ekonomi är svagare nu än under Trumps första presidentperiod och Peking kan därför vara mer försiktig med att trappa upp handelskonflikter, skriver New York Times.
Kina har nyligen tagit steg för att stärka banden med flera amerikanska allierade, däribland Japan och Indien, ett sätt att dämpa de negativa konsekvenserna av en fortsatt fientlig relation till USA.
Enligt China Briefing kan en isolationspolitik från Trumps sida leda till att USA:s globala närvaro försvagas, vilket kan ge Kina en öppning att flytta fram sina positioner i regionen.
Läs även: Trumps första ord: ”Vi skapade historia i dag”. News55