Realtid

Så fortsätter Kinas industri att kärva

Kinas ekonomi
Aktiviteten i Kinas tillverkningssektor sjunker efter svag efterfrågan. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 31 juli 2024Publicerad: 31 juli 2024

Nya siffror visar att Kinas ekonomi fortsätter att hacka. För tredje månaden i rad sjönk det officiella inköpschefsindexet för industrin som signalerar kontraktion. Flera skäl anges till det dämpade sentimentet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Industri-indexet backade till 49,4 från 49,5 för en månad sedan. Gränsen för expansion ligger vid 50. Minskningen kan tyckas obetydlig men sker efter att regeringen infört stimulansåtgärder, skriver nyhetsbyrån Finwire.

Lågsäsong, otillräcklig efterfrågan och extremväder angavs som tre orsaker till de dämpade siffrorna, av Zhao Qinghe, senior analytiker vid Kinas statistikbyrå.

Koppar- och oljepris på tillbakagång

Att den kinesiska industrin har det tufft visas också att kopparpriset har fallit med en femtedel sedan rekordnoteringen i mitten av maj, bland annat på grund av högre lagernivåer.

Oljepriset har parallellt backat tre veckor i rad, ett tecken på Kinas avtagande tillväxt.

Sänkta räntor ska får snurr på ekonomi

Att det kinesiska styret är angeläget om att få fart på ekonomin visas av att centralbanken sänkt flera räntor med olika löptider, alltifrån ett till sju år. Regeringen som är känd för sina femårsplaner har också i sikte att genomföra mer än 300 reformer fram till 2029.

Kinas BNP växte med 4,7 procent under andra kvartalet, vilket var lägre än förväntade 5,1 procent. Detta pressar myndigheterna att uppnå helårsmålet på 5 procent. Flera banker, inklusive Citigroup, har sänkt sina prognoser för Kinas BNP till 4,8 procent för året.

ANNONS

Konkurrens från Indien

Samtidigt är Indien på väg att kunna ersätta Kina som det största landet i MSCI Emerging Markets Index. Indien har efter en tid med god vinsttillväxt vuxit till att utgöra närmare en femtedel av nämnda index, medan Kina fallit ned till en fjärdedel efter att ha stått för cirka 40 procent 2020.

De kinesiska konsumenterna har blivit mer försiktiga. Siffror visar att detaljhandelsförsäljningen ökade mindre än väntat i juni. En ökning med 2,0 procent i årstakt, var den lägsta tillväxten som noterats på 17 månader och nu utlovar Kinas politbyrå stöd till konsumenterna.

Läs mer:
Analytiker spår nya rekordpriser på guld. Realtid

Fortsatt tillväxt i Kina – missar trots det förväntningarna. Realtid

Teknikaktier faller i Asien. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS