Skenande matpriser och ett ökat inflationstryck får Ryssland att ta till fler skarpa åtgärder för att stabilisera ekonomin. Det kommer dock att bli ännu värre, menar experter.
Ryska ekonomin under press: "Ny bottennivå"
Mest läst i kategorin
Rysslands centralbank förväntas genomföra en kraftig räntehöjning senare denna vecka för att bekämpa den stigande inflationen i landets krigsekonomi, rapportera CNBC.
Trots tidigare räntehöjningar fortsätter konsumentprisindex att öka, med en uppgång till 8,9 procent i november – från 8,5 procent i oktober. En ökning som främst drivs av stigande matpriser.
Missa inte: Läxan från historien: Därför knäcker inte sanktionerna Ryssland. Realtid
Till följd av långvariga sanktioner har rubeln försvagats och den har nyligen nått en ny bottennivå, vilket ytterligare har spätt på inflationstrycket genom att höja kostnaderna för importerade varor.
I dagsläget får du 104 rubel för en amerikansk dollar, vilket innebär att en rubel är värd mindre än tio svenska ören.
Kommer stiga mer
Ekonomer förutspår att den ryska centralbanken därför kommer att höja styrräntan med 200 punkter vid mötet den 20 december, vilket skulle innebära en ny räntenivå på 23 procent.
Detta kan jämföras med den svenska räntan som i november sänktes till 2,75 procent.
”Den förnyade accelerationen av den ryska inflationen, och sannolikheten för ytterligare ökningar under de kommande månaderna, talar starkt för ännu en stor räntehöjning från centralbanken”, säger Liam Peach, senior ekonom för tillväxtmarknader vid Capital Economics.
Läs även: Diktatorn skickade flera miljarder från Syrien till Ryssland. News55
Han tillägger att inflationen sannolikt kommer att stiga till över 9 procent på årsbasis vid slutet av 2025.
Rysslands centralbank genomförde en räntehöjning på 200 punkter vid sitt senaste möte i oktober och varnade då för att inflationen låg ”betydligt över” sommarens prognos, med ökande inflationsförväntningar.
Konsumenter drabbas hårt
Banken påpekar att den ”inhemska efterfrågan växer mycket snabbare än vad ekonomin kan producera i form av varor och tjänster”.
Ryska konsumenter har drabbats hårt, särskilt av kraftiga prisökningar på baslivsmedel som smör, ägg, solrosolja och grönsaker, där efterfrågan överstiger utbudet.
Missa inte: Elitens missnöje med Putins krigsekonomi kokar. Realtid
Kriget mot Ukraina har också lett till arbetskrafts- och leveransbrister, vilket har ökat löne- och produktionskostnader som i slutändan överförts till konsumenterna.
Regeringen skyller dock på sanktioner från ”ovänliga” länder för de höga levnadskostnaderna, medan president Vladimir Putin förnekar att han byter ”smör mot kanoner”.
Läs även: Carlsberg får äntligen lämna Ryssland. Realtid