31 mars 2025

Realtid

Riksbankens tunga varning: "Kan inte uteslutas"

riksbankens
Vice riksbankschefer Anna Seim och Per Jansson för att stagflationsrisken inte kan uteslutas. (Foto: Samuel Steén/Mikaela Landeström/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 28 mars 2025Publicerad: 27 mars 2025

Sverige riskerar att stå inför ett dubbelt ekonomiskt hot – hög inflation kombinerad med stagnerande tillväxt. Flera tunga röster inom Riksbanken och Konjunkturinstitutet (KI) lyfter nu stagflation som ett reellt orosmoln för svensk ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stagflation – ett tillstånd där arbetslösheten är hög samtidigt som inflationen är fortsatt förhöjd – är ovanlig i västvärlden.

Men nu varnar två vice riksbankschefer för att det inte längre kan uteslutas. I protokollet från Riksbankens senaste möte den 19 mars konstaterar vice riksbankschef Per Jansson:

”Den största stagflationsrisken skulle förmodligen finnas i amerikansk ekonomi. Men som scenariot visar skulle även ett land som Sverige löpa risken att drabbas.”

Missa inte: OECD: Tullkriget driver världen in i stagflation. Realtid

Inleddes för tre år sedan

Jansson syftar på det scenario där ett eskalerande handelskrig mellan USA och Europa tvingar företag att hamstra varor och snabbt ställa om produktion – något som höjer inflationen samtidigt som tillväxten försvagas.

Vice riksbankschef Anna Seim delar oron. Hon pekar på osäkerheten kring de stora försvarssatsningar som nu planeras i Europa.

Stagflation i sikte – USA:s ekonomi i fara

Tullkriget kan leda till stagflation i USA. Inflationen är på väg upp och ekonmin är i fara visar nya siffror.

ANNONS

”Vi kan därför inte utesluta ett stagflationsscenario framöver, likt det som inleddes för tre år sedan”, säger hon enligt Riksbankens protokoll.

Att Riksbanken nämner stagflation över huvud taget är anmärkningsvärt. Även om det inte är deras huvudsakliga scenario, visar detta hur osäkert läget är.

ANNONS

Senaste nytt

relevance
Spela klippet
Affärer

Fri journalistik ger starka resultat för Relevance Communication

14 feb. 2025
Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Ingen välkommen utveckling

Konjunkturinstitutets färska rapport från mars förstärker bilden.

Sveriges ekonomi befinner sig i lågkonjunktur, konsumtionen är svag och hushållen är fortsatt pessimistiska.

Läs även: Riksbankens lugnande besked om inflationen: ”Alltid beredda”. Realtid

Inflationen har dessutom stigit överraskande snabbt – KPIF-inflationen väntas nu bli 2,5 procent i år, upp från 1,7 procent i föregående prognos. Samtidigt skrivs arbetslösheten upp till 8,9 procent .

”Att inflationen stigit över både våra prognoser och målet är naturligtvis inte en välkommen utveckling. Men det är särskilt problematiskt i ett läge när stagflationsrisker hotar från vår omvärld”, säger Jansson enligt Riksbankens protokoll.

ANNONS

Kanske vänder i sommar

Till detta kommer att hushållens konfidensindikator har rasat och att barometerindikatorn – ett mått på förväntad tillväxt – pekar nedåt igen.

Enligt KI:s analys kan optimismen möjligen återvända efter sommaren, men risken är stor att återhämtningen dröjer längre än väntat.

Svensk ekonom: Då har Putin inte råd att kriga längre

Den ryska ekonomin är nära en krasch – det kan tvinga Putin att sluta kriga i Ukraina senare i år, enligt svensk Rysslandsexpert.

Trots detta valde Riksbanken att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent, detta i ljuset av att inflationsuppgången delvis förklaras av tekniska faktorer såsom den så kallade korgeffekten.

”Korgeffekten uppstår när SCB justerar vikterna i konsumentprisindex (KPI) utifrån förändringar i hushållens konsumtionsmönster. Justeringen sker årligen och baseras på data från två år tidigare”, skriver Omni Ekonomi.

”Ingen som vet”

Även om någon egentlig stagflation ännu inte har konstaterats, är signalerna från både Riksbanken och KI tydliga: osäkerheten är större än på länge –och Sverige står inför ett svårnavigerat ekonomiskt läge.

ANNONS

”Vad som händer med ekonomin och huruvida allt slutar med stagflation är det förstås ingen som vet, inte ens tungviktarna på Riksbanken och KI”, skriver Svenska Dagbladets Johan Carlström.

Missa inte: 1970-talets spöke sätter skräck i ekonomerna. Realtid

ANNONS

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS