Riksbankens ledning tonar ned inflationsoron och håller räntan oförändrad. Samtidigt varnar man för risker kopplade till inflationsförväntningar och ett möjligt globalt handelskrig.
Riksbankens lugnande besked om inflationen: "Alltid beredda"


Mest läst i kategorin
Trots den senaste tidens stigande inflation valde Riksbanken vid sitt penningpolitiska möte den 19 mars att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent.
Både riksbankschef Erik Thedéen och vice riksbankschef Per Jansson betonade då enligt mötesprotokollet att inflationsuppgången bedöms vara övergående, men understryker samtidigt vikten av vaksamhet och beredskap.
Missa inte: Riksbanken behåller lugnet – trots oväntat hög inflation. Realtid
”Det finns alltid en risk, när prisökningstakten stiger, att inflationsförväntningarna påverkas och att dessa förväntningar om högre framtida priser börjar påverka dagens priser”, säger Thedéen enligt EFN.
”Alltid beredda”
Riksbankschefen lyfter dock att förtroendet för inflationsmålet är fortsatt högt bland allmänheten, vilket minskar risken för att företagen justerar sina priser i förebyggande syfte.
Detta ger, enligt honom, Riksbanken visst handlingsutrymme att avvakta vid tillfälliga inflationsuppgångar.
”Vi är alltid beredda att agera med styrräntan om och när det är befogat, men i nuläget pekar vår analys på att penningpolitikens mål bäst uppnås med en oförändrad styrränta”, sa han vidare.

KI befarar: Sverige fastkilat i lågkonjunktur
Den bild av Sveriges ekonomi som Konjunkturinstitutet nu ger står i mångt och mycket i bjärt kontrast till bankernas mer rosenskimrande prognoser.
Senaste nytt
Risk för globalt handelskrig
Jansson instämmer i analysen och anser inte att det i dagsläget finns skäl att höja räntan, trots vissa spekulationer om en snar åtstramning.
”Min bild är alltså inte att styrräntan, så som vissa nu spekulerar i, snart kommer att behöva höjas”, säger han enligt Infront.
Läs även: USA:s ekonomi i farozonen när Trumps handelskrig baktänder. Realtid
Han betonar dock att det är avgörande att inflationen inte biter sig fast på hög nivå, och varnar för risken att ett globalt handelskrig skulle kunna skapa stagflation – ett scenario där tillväxten stannar av samtidigt som priserna fortsätter stiga.
”Det bästa centralbankerna kan göra på det allmänna planet i en sådan här miljö är att vara så förutsägbara det bara går och inte bidra till att öka osäkerheten ytterligare”, säger Jansson.

De svenska hushållens konsumtion ökar inte som väntat
I år kommer de svenska hushållen få mer pengar och ökad konsumtion har förutspåtts, men än så länge har det inte blivit så.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.