Att priset på olja ligger på de högsta nivåerna sedan oljekrisen på 70-talet, gör att eToros globala marknadsstrateg, Ben Laidler, inte tror på några sanktioner mot den ryska energisektorn.
"Råvarumarknaden var en bull-marknad redan före kriget"
Mest läst i kategorin
Det kräver mer än ökad volatilitet, negativt sentiment, högre räntor och lägre vinstutsikter för att skrämma Ben Laidler, global marknadsstrateg på handelsplattformen eToro. Medan han beklagar de humanitära konsekvenserna av kriget i Ukraina så ser han på marknadens utveckling under 2022 med tillförsikt. Och handelsplattformens senaste globala undersökning, Retail Investor Beat, tyder på att huvuddelen av privatinvesterarna valt att sitta stil i båten, alternativt köpa på sig mer i nedgången
– På en humanitär nivå är situationen hemsk. Sett till marknadens utveckling så handlar vårt intresse för Ryssland främst om råvaror samt om osäkerheten den nuvarande situationen genererar, säger Ben Laidler, global marknadsstrateg på eToro, till Realtid.
”Allt som gick bra förra året har gått dåligt i år. Det gäller också Sverige, en av de bästa aktiemarknaderna i fjol och en av de sämsta hittills i år.”
Han fortsätter:
– Vi ser en avtagande tillväxt och lägre värderingar, ett negativt marknadssentiment men även att risken för att Fed höjer räntorna redan prisats in. Det är tydligt att det största orosmolnet är att vi nu befinner oss i det geopolitiska stormens öga och marknaden finner det svårt att hantera en sådan hög osäkerhetsnivå, säger Ben Laidler till Realtid.
Rent marknadsmässigt så förstärker kriget en negativ utveckling som redan var ett faktum.
– Allt som gick bra förra året har gått dåligt i år. Det gäller också Sverige, en av de bästa aktiemarknaderna i fjol och en av de sämsta hittills i år.
Rysslands ekonomiska betydelse är begränsat globalt och många bolag har sedan tidigare minskat sin riskexponering mot Ryssland. Den ryska aktiemarknaden stod för mindre än en halv procent av världens aktiehandel innan kriget i Ukraina och var redan då världens billigaste aktiemarknad, säger Laidler. Den delen av den ryska ekonomin som har en viss påverkan på världens andra ekonomier är råvaruexport och energisektorn, i synnerhet gas.
– Vad gäller råvaror så ser vi att investerare behåller sina positioner och verkar fortsatt intresserade av att köpa i nedfall snarare än att sälja av. Men en del investerare är nybörjare och detta är för dem första gången de upplever ett sådant här fall. Men de flesta har diversifierade portföljer och väljer hellre att köpa nedfallet, vilket är betryggande, säger Ben Laidler.
– Råvarumarknaden var en bull-marknad redan före krisen, och kriget har bara förstärkt trenden. Råvaror är den högst presterande tillgångskategorin i år. Det är också Europas Akilles häl då Rysslands gas står för 40 procent av Europas gasimport. Men hittills har inte Europa infört några sanktioner mot den ryska energisektorn. Att priset på olja ligger på de högsta nivåerna sedan oljekrisen på 70-talet indikerar att marknaden inte ser det som sannolikt att man inför sanktioner mot energisektorn. Samtidigt så överpresterar Greentech-aktier.
Inte nog med att privatinvesterare på eToro inte verkar skrämmas av den rådande osäkerheten så har även många välfyllda investeringskonton.
– Vi har inte sett att privatinvesterare lämnat plattformen eller sålt av mer utan snarare tvärtom har många lagt pengar på sina konton för första gången, säger Ben Laidler.