Realtid

Putin vill sänka dollarn och etablera alternativ

En bild på ett antal högt uppsatta representanter från den så kallade Brics-gruppen. Gruppen består enbart av män i medelåldern och uppåt. Samtliga är klädda i marinblå kostymer. De står något spridda på en kort grå trappa inomhus som går upp mot en blå vägg. Det ser ut som det ska tas en gruppbild, eller också har det redan gjorts. I mitten av bilden står Ryssland president Vladimir Putin. Han ser lite bortkommen ut.
Rysslands president Vladimir Putin vill helst slippa den amerikanska dollarn. (Foto: Maxim Shipenkov/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Rysslands president Vladimir Putin har presenterat ett nytt betalsystem för att minska beroendet av den amerikanska dollarn. Men frågan är om förslaget fått det mottagande som han hade hoppats på.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under det nyss avslutade toppmötet i Ryssland mellan medlemsländerna i BRICS, uttryckte Vladimir Putin att västmakterna använder dollarn som ett ”vapen” och att sanktionerna mot Ryssland sedan invasionen av Ukraina har underminerat tilliten till valutan.

Enligt Financial Times framhöll Putin att Ryssland är tvunget att söka alternativa lösningar när tillgången till dollarn begränsas.

Läs även: Putin spänner musklerna: ”Maktbalansen skiftar.” Realtid

Behöver alternativ

Det ryska förslaget kallas Brics Bridge och syftar till att etablera ett nytt internationellt betalsystem med hjälp av blockkedjeteknik och digitala valutor. Systemet är tänkt att vara ett alternativ till det väletablerade Swift-nätverket som hanterar banktransaktioner över hela världen.

”Vi bekämpar inte dollarn, men om vi inte får möjlighet att använda den måste vi leta efter alternativ”, förklarar Putin. Trots detta har intresset bland övriga BRICS-länder, som Kina och Indien, varit svalt.

Läs mer: Digital valuta på agendan i Norge: ”Komplexa frågor”. Realtid

”Ryssland försöker skapa en bättre global finansiell infrastruktur, lik den gamla men med en mycket viktig klausul: Kreml ska inte kunna uteslutas från den”, säger Alexandra Prokopenko vid tankesmedjan Carnegie Russia Eurasia Center.

ANNONS

Hon tillägger att Ryssland visserligen fått artig uppmärksamhet på BRICS-toppmötet, men att ”det finns inga tecken på att initiativet går från ord till handling”.

Missa inte: Geopolitiska omvälvningar när stormakter formar nya allianser. Realtid 

ANNONS

Hot från USA

Problemen med att få brett stöd för systemet grundar sig delvis i att USA har hotat med sekundära sanktioner mot tredje länder som samarbetar med Ryssland, vilket har gjort många aktörer försiktiga.

Dessutom har USA:s finansdepartement och andra västerländska centralbanker planer på att förbättra sina egna system för gränsöverskridande betalningar, detta för att hindra att alternativa system som Brics Bridge får spridning och hotar dollarns globala dominans.

Även om Ryssland har ökat användningen av icke-västliga valutor för sina handelstransaktioner, är det enligt analytiker svårt att se att Brics Bridge får global spridning på kort sikt, konstaterar Financial Times.

Läs även: Modi hyllar banden med Putin – trots USA:s växande missnöje. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS