Realtid

Palisades: Kärnkraftverket som gör comeback

En flygbild på Palisades kärnkraftverk i USA.
Återstarten av Palisades kärnkraftverk kommer årligen att avlägsna tre miljoner ton CO2 från atmosfären, vilket motsvarar utsläppen från 650 000 bilar. (Foto: Nuclear Regulatory Commission, NRC)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

När Palisades kärnkraftverk i Michigan stängdes ner 2022 betraktades det som ett avslutat kapitel i USA:s kärnkraftshistoria. Men nu blåser andra vindar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige har det diskuterats om att återstarta två av Ringhals nedlagda reaktorer. Något som vissa tyckte borde vara fullt möjligt, och andra inte.

Under tiden bestämde sig USA för att återstarta en hel kärnkraftsanläggning.

Det är kärnkraftverket Palisades som åter ska tas i drift efter att ha varit nedlagt sedan maj 2022. Ett beslut som innebär att Palisades blir den första avvecklade kärnkraftsanläggningen i världen som återställs och tas i bruk igen, skriver The Wall Street Journal.

Snabbt ökande elförbrukning

Den federala regeringen och delstaten Michigan har avsatt nära två miljarder dollar, cirka 21 miljarder svenska kronor, för att möjliggöra återstarten.

En viktig anledning till denna återupplivning är den snabbt ökande energiförbrukningen från bland annat datacenter, som förväntas stå för hela 8 procent av USA:s elbehov år 2030, vilket är en ökning från cirka 3 procent år 2022, enligt en rapport från Goldman Sachs.

”Att vara först med att återstarta en avvecklad kärnkraftsanläggning innebär att allas ögon är riktade mot oss,” säger Adam Eastridge, driftchef på Holtec International, företaget som ansvarar för återstarten. ”Men vi låter oss inte distraheras av det.”

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Stabil energikälla

ANNONS

För många har kärnkraft länge betraktats med skepsis, särskilt efter olyckor som de vid Three Mile Island, Tjernobyl och Fukushima.

Men i takt med att världen söker efter koldioxidsnåla energikällor har kärnkraftens roll som en pålitlig och grön energikälla återigen lyfts fram. Kärnkraft har fördelen av att kunna producera stabil och kontinuerlig el, till skillnad från väderberoende energikällor som vind och sol.

Men trots optimismen finns det även de som ifrågasätter säkerheten i att återuppta en så pass gammal anläggning.

Ny era för kärnkraften

Kritiker pekar på de höga säkerhetskraven och det faktum att Holtec International aldrig tidigare har drivit ett kärnkraftverk.

En tidigare chef för Palisades, Alan Blind, varnar för att ”det finns många öppna frågor om hur Holtec ska bevisa att de uppfyller alla regler, och ännu fler frågor om vilka regler som faktiskt kommer att tillämpas.”

Även om utmaningarna är många är både Holtec och delstaten Michigan fast beslutna att se projektet lyckas. Återstarten av Palisades, planerad till oktober 2025, och enligt The Wall Street Journal kan den komma att bana väg för en ny era inom kärnkraftsindustrin.

Läs även:

ANNONS

Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa. Realtid

Energijätte ”med usel historik” vill bygga kärnkraft i Sverige. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]