Realtid

Över eller under 50 kronor för en semla? Din boendeort avgör

Realtid.se
Uppdaterad: 21 feb. 2023Publicerad: 21 feb. 2023

I tider av hög inflation är det knappast förvånande att priset på semlor har stigit sedan förra året. SEB:s jämförelse av standardsemlor i Stockholm ger ett genomsnittspris på 54 kronor, mot förra årets 48 kronor. Det motsvarar en prisökning på nästan 13 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste noteringen i KPI-statistiken visar samtidigt att restaurangpriserna har gått upp med cirka 9 procent jämfört med för ett år sedan. Med andra ord verkar semlorna ha stigit lite mer. Livsmedel har däremot stigit med nästan 20 procent.

– Vi brukar säga att priset på semlor följer allmänna trender. Köper du den på konditori har prisförändringen varit ungefär som för restaurangpriser generellt. Om du gör den själv är det så klart priset på vete, mandel och grädde som avgör, säger Marcus Widén, makroekonom på SEB i en skriftlig kommentar.

– Om livsmedel generellt har stigit med nästan 20 procent, så ska en ha med sig att mjöl har gått upp med 25 procent och grädde med 35 procent.

I Sverige sätter vi i oss omkring 40 miljoner semlor per år och sex miljoner semlor på själva fettisdagen. Kostnaden för en enskild konsument avgörs inte bara av om man köper en färdig, eller lagar själv. Priset på semlor varierar även runt om i vårt avlånga land.

– Medan priset på en semla nu definitivt har etablerat sig på över 50 kronor i Stockholm, ligger genomsnittspriset i Göteborg på 44 kronor, säger Marcus Widén.

I Uppsala är genomsnittspriset på 46 kronor, i Kinda 35 kr och i Sundsvall 40 kronor. I butikshandel är det inte ovanligt att man får en förpackning med två semlor för samma pris som en semla på konditori.

Källor förutom SEB och SCB: Svenska Dagbladet, Göteborgsposten, Upsala Nya Tidning, Sydsvenskan, Corren och Sundsvall Tidning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
ANNONS