Spannmålsbönderna prissäkrar en allt mindre del av skörden. Skulle priset på vete sjunka väntar en tuff ekonomisk smäll för dem.
Bönder säljer mindre på kontrakt – ökar risken för smäll
Mest läst i kategorin
När spannmålsbönderna lägger upp strategin tar man ställning till hur stor del av skörden som ska säljas till ett fast pris på kontrakt och hur mycket som ska säljas för det spotpris som gäller när spannmålet levereras i höst.
Tidigare brukade de prissäkra runt 40 till 50 procent av skörden, men ifjol låg prissäkringarna på runt 15 procent.
Lantbruksföretagen vågar helt enkelt inte säkra en större del av skörden.
”Min känsla av att den siffran kan ligga ännu lägre i år, även om jag inte har någon exakt siffra”, säger Helen Göransson, bankchef på Sparbanken Skåne, till Dagens Industri.
Utveckling på världens råvarubörser
Den viktigaste faktorn är prisutvecklingen på spannmål på världens råvarubörser. Priset på vete är särskilt viktigt då det utgör ungefär hälften av all odlad spannmålsareal i Sverige.
Septemberterminen på råvarubörsen i Paris har fallit tillbaka något under juni, men har sedan årsskiftet stigit med 8 procent till 249 euro per ton, skriver DI.
Skulle priset på vete istället sjunka kan det bli en tuff smäll.
Bönderna kommer från ett dåligt 2023 med svag skörd och stora viltskador. Värdet av viltskadorna i svenska jordbruken fjol beräknas av LRF, i 2023 års priser, till 992 miljoner kronor.
Läs mer:
Stabil efterfrågan driver intresset för skogsmark. Realtid