Realtid

Oljans återkomst i USA: "Häpnadsväckande"

En bild från ett oljefält där naturgas brinner ur ett flamrör. I bakgrunden syns stora oljerpumpar. Och en annan bild på en man som jobbar på en oljerigg. Han bär blå overall, ljus hjälm och skyddsglasögon. Han tittar in i kameran samtidigt som han skrattar och pekar mot kameran med båda händerna i en gest.
Den tekniska utvecklingen inom amerikansk oljeutvinning har skapat arbetsmöjligheter och pressat ned energipriserna. (Foto: Eric Gay/Alex Brandon/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 01 nov. 2024Publicerad: 02 nov. 2024

Genom tekniska genombrott och nya borrmetoder har USA:s oljeindustri blivit den mest produktiva i landet. Med ny och annorlunda teknik har man kunnat öka produktionen till rekordnivåer – samtidigt som kostnaderna minskat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under det senaste decenniet har USA:s olje- och gasindustri nått en produktivitetsnivå som slår alla andra sektorer – mycket tack vare tekniska innovationer och förbättrade borrmetoder.

Oljeproducenten Matador Resources Company har utvecklat en särskild borrmetod där borren går vertikalt och sedan gör en skarp kurva för att borra parallellt med ytan.

”Det är häpnadsväckande”, säger Matadors vd Joseph Foran till Bloomberg, och lyfter fram hur tekniken halverat behovet av riggar på vissa områden – och därmed sänkt kostnaderna drastiskt.

Missa inte: Svenska fondjättar satsar miljarder på olja. News55

Sänkt energipriserna

Med hjälp av avancerad teknik och artificiell intelligens kan USA nu kontrollera och justera borrningar i realtid, vilket gör att man kan borra mer exakt och med färre fel.

”Om någon vill ha data finns det direkt vid fingertopparna” säger Katy Dickson, teknisk chef på Patterson-UTI Energy.

Läs mer: Saudiarabien ändrar kurs – laddar för lägre oljepriser. Realtid

ANNONS

Från företagets kontrollrum i Houston övervakar hon borrningen, vilket underlättar styrningen av borrkronan och optimerar produktiviteten.

Den amerikanska oljeindustrins effektivitetslyft har också gett stora ekonomiska fördelar. Den ökade produktiviteten har hjälpt till att sänka energipriserna och stabilisera ekonomin, särskilt när energikostnaderna ofta pressar inflationen uppåt.

”Det här skyddar oss från större råvaruchocker jämfört med 1980- och 1990-talen, då vi främst var en nettoimportör”, säger David Rodziewicz, ekonom vid Federal Reserve Bank of Kansas City.

Läs även: När blir oljan för billig för lönsam fracking? Dagens PS

ANNONS

Fortsatt konkurrenskraft

Trots att den amerikanska oljeproduktionen så småningom kan komma att minska, förblir sektorn en viktig ekonomisk motor och en strategisk fördel.

Enligt finans- och kreditföretaget Standard & Poor’s Global Commodity Insights förväntas produktivitetsvinsterna fortsätta göra USA konkurrenskraftigt på världsmarknaden även när resurserna sakta börjar avta, skriver Bloomberg.

Läs även: Saudiarabiens starka oljeberoende kvarstår. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS