Snart kan det bli brottsligt att bedriva handel med onoterade aktier utan tillstånd från Finansinspektionen (FI). Detta sker samtidigt som marknaden expanderar snabbt med flera nya aktörer och plattformar.
Nya lagen kan straffa handel med onoterade aktier
Mest läst i kategorin
Lagförslaget, som planeras träda i kraft den 1 oktober 2025, kommer att kriminalisera finansiell verksamhet utan tillstånd. Det nya brottet får benämningen ”olovlig finansiell verksamhet”.
”I dag står de inför risken att FI ingriper, men den nya lagen kan innebära att företrädarna för sådana företag även får straffrättsliga påföljder”, säger Catrin Hådén, FI:s avdelningschef på området marknader, till Svenska Dagbladet.
Missa inte: Så påverkas din portfölj av de stigande räntorna. Realtid
FI: ”Inte lämpligt”
Marknaden för onoterade aktier har växt kraftigt under senare år.
Bara under 2024 har plattformen Tioex investerat omkring 120 miljoner kronor tillsammans med sina medlemmar, vilket är en markant ökning från tidigare år.
Totalt har omkring en kvarts miljard investerats via plattformen sedan starten. Men utvecklingen oroar myndigheterna.
”Det är inte lämpligt för särskilt många konsumenter. Därför tycker vi att det finns risker om handeln i onoterat skulle bli bredare”, varnar Hådén.
Välkomnar lagstiftningen
Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, pekar på konkreta risker för investerare.
”Det kan bli svårt att sälja aktierna, eftersom handeln är oregelbunden eller obefintlig, till skillnad mot hur det ser ut i ett börsnoterat företag”, säger han till Svenska Dagbladet.
Läs även: Gråzonerna i gråhandeln: ”Vana spelare”. Realtid
Sebastian Frizzo, chef för regelefterlevnad på Pareto Securities, välkomnar den strängare lagstiftningen.
”I synnerhet förslag som kriminaliserar att det bedrivs finansiell verksamhet utan tillstånd eller registrering. Det ser vi i grunden som mycket positivt”, säger han.
Ökat intresse
Finansinspektionen har dock i sitt remissvar föreslagit att kriminaliseringen bör begränsas till verksamhet som gäller valutaväxling, betaltjänster eller kryptotillgångar.
Under 2023 och 2024 registrerades totalt 25 utländska aktörer hos FI för att bedriva gräsrotsfinansiering i Sverige, vilket visar på det ökande intresset för marknaden.
Missa inte: Rekordår för utdelningsjägare – experternas bästa tips. Realtid