Investeraren och miljardären Bill Ackman går nu till hård attack mot Donald Trumps nya tullpolitik som han kallar för ”krig mot hela världen på en gång”. I flera inlägg på sociala medier manar Bill Ackman till ett 90-dagars uppskov med införandet av de kraftiga tullarna, som enligt honom riskerar att sänka både den amerikanska och …
Samtidigt som Folksam genomför omfattande nedskärningar och sparpaket, ökade ersättningarna till bolagets högsta chefer under 2024. Folksam står inför en stor omstrukturering som innebär att cirka 20 procent av tjänsterna ska bort fram till slutet av 2026. Redan i maj väntas en kraftigt bantad IT-avdelning presenteras, där var tionde tjänst redan har försvunnit. Trots detta …
Debatten om den svenska kronan har åter blossat upp i kölvattnet av Donald Trumps handelskrig. Allt fler experter förutspår att Sverige snart tvingas byta till euro. Flera ekonomer och debattörer tror att Sverige kan vara på väg att överge kronan – kanske redan innan årets slut. Bland de mest profilerade rösterna finns PM Nilsson, vd …
Många unga kineser går utan jobb samtidigt som fabrikerna skriker efter arbetskraft. Xi Jinping hoppas att praktisk utbildning ska lösa det. I många år har universiteten varit det som lockat mest för unga kineser och deras familjer. De har varit en chans att ta sig uppåt i samhället och få en bättre ställning. Numera är …
Konsultjätten Deloitte dras in i kaoset kring Elon Musks storskaliga nedskärningar i staten. Hundratals miljoner i kontrakt ryker och massuppsägningar väntar. Beskedet kommer efter att företaget påverkats kraftigt av den federala kostnadsjakten under DOGE, det amerikanska regeringsorgan som styrs av Elon Musk, rapporterar Business Insider. Enligt uppgifter från flera anställda informerades personalen om planerna under …
Vardagsnjutningar som kaffe förvandlas till lyx när klimatförändringar och inflation pressar priserna till nya höjder. Inom kort väntas nästa chockhöjning. Priset på arabicabönan på råvarubörsen i New York har rusat från omkring 170 dollar per pund i maj 2024 till nästan 450 dollar i början av februari i år. Enligt SCB har kaffepriserna i butik …
Europeiska unionen förbereder nödtullar och skärpt övervakning för att möta en potentiell tsunami av rabatterade kinesiska varor. Detta som resultat av Donald Trumps allt vildare tullkrig. Efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar mot både EU och asiatiska länder varnar analytiker för att Europas marknad kan översvämmas av billiga kinesiska produkter – en …
Donald Trumps tullar får investerare att fly oljan. Samtidigt meddelar Opec att produktionen kommer att öka. För ett par år sedan gick oljepriset upp till allt högre nivåer. Först pandemin, och sedan oroligheterna runt Röda havet, var skäl till att priset steg till över 100 dollar fatet. Nu är situationen helt annorlunda. På fredagen låg …
Medan börserna skakar och dollarn faller, flyr kapitalet till euron. Donald Trumps handelskrig har gett den gemensamma europeiska valutan ett oväntat uppsving. Euron har seglat upp som en oväntad vinnare i det nya geopolitiska landskapet. USA:s president Donald Trumps kraftiga tullbesked har pressat dollarn och fått investerare att söka sig till den gemensamma europeiska valutan …
Medan Donald Trump eldar på ett nytt handelskrig sjunker inflationen överraskande i Sverige – till experternas vårglädje. Kronan stärks, matpriserna bromsar och hushållens hopp tänds. Mitt i oron för ett globalt handelskrig kom på fredagsmorgonen en oväntad ljusglimt för svenska konsumenter. Inflationen föll kraftigt under mars månad och landade på låga 0,5 procent enligt KPI-måttet, …
USA:s nya strafftullar mot EU har utlöst en snabbt eskalerande handelskonflikt. Nu svarar Europa med hot om kraftfulla motåtgärder – och ett nytt vapen som aldrig tidigare använts. Efter att USA:s president Donald Trump i veckan infört en generell tull på 20 procent på import från EU – vilket betecknas som den mest aggressiva tullpolitiken …
När Donald Trump presenterade nya strafftullar mot 180 länder saknades en oväntad aktör: Ryssland. Beslutet har väckt frågor. Med tanke på Donald Trumps senaste uttalanden om att vilja sätta press på Moskva i samband med kriget i Ukraina, var det förvånande att Ryssland saknades. Presschef Karoline Leavitt förklarar för Axios att Ryssland undantogs eftersom redan …
Metaller har ökat i värde sedan turbulensen i världsekonomin bröt ut. Det gäller även tenn – och där är produktionen svår att öka. Tenn är en metall med långa anor. Fram till att porslinet kom var råvaran det huvudsakliga materialet för tallrikar och andra köksredskap. Som metall har den dock haft ett lite mer oglamoröst …
Den privata sektorn i Kina exploderar och har blivit motorn i världens näst största ekonomi. Bakom den imponerande tillväxten tornar riskerna upp sig. En kommande rapport från fondförvaltaren Asia Growth Capital Management (AGCM) visar att den privata sektorn i dag står för över 60 procent av landets BNP och skatteintäkter, 70 procent av alla teknologiska …
Vilket pass vill du ha i fickan om du vill leva, resa och investera utan gränser? En färsk internationell lista reder ut vilka länder som erbjuder de mest kraftfulla passen. Varje år sedan 2016 har Nomad Passport Index rankat världens starkaste pass. Rankningen bygger inte enbart på antalet länder som passinnehavaren kan resa till utan …
Efter ett storslaget intåg i Donald Trumps kabinett ser Elon Musk nu ut att tvingas till reträtt. Många ställer sig frågan om miljardären verkligen tänker ge upp sin maktposition helt frivilligt. ”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle stå emot världens rikaste man för att bli domare – och vinna.” Orden kom från …
Ericsson har fått hård kritik för att man tagit bort formuleringar om mångfald och inkludering i årsredovisningen. Men inte alla stämmer in i kritiken. När Donald Trump gick ut och krävde av europeiska bolag verksamma i USA att de ska släppa alla referenser till mångfald och inkludering rådde först en del osäkerhet. Många av företagen …
Läkemedelsbranschen varnar för att Europa är på väg att tappa konkurrenskraft. Men det finns ett land som går mot strömmen. Europa är ingen favorit för de stora läkemedelsbolagen. Många av dem gör hellre som Astra Zeneca (börskurs Astra Zeneca) – investerar tungt i Kina. En ny skatt på läkemedelstillverkare i Storbritannien fick till och med …
De flesta länder är oroliga för att USA:s tullar ska innebära en ekonomisk smäll. Men i ett land spirar optimismen. Donald Trump har infört omfattande handelsrestriktioner mellan USA och resten av världen. Särskilt Kina är hårt drabbat, men även EU förbereder sig på tullar mot europeiska varor. Missa inte: Från frihandel till frikoppling – Trumps …
Donald Trump står redo att omvandla USA:s handelsrelationer med världen i grunden. Ett nytt tullpaket med historiska proportioner får USA:s allierade att tala om uppbrott, ekonomisk självständighet – och en ny världsordning. ”Den största risken som vi ser i den här situationen är att det leder till en slags systematisk eskalering”, säger Philippe Varin, global …
BYD och Tesla sålde ungefär lika många elbilar förra året – men det Buffett-backade bolaget från Kina kan gå om Elon Musk i år. Det råder ingen tvekan om att Tesla går igenom sin tuffaste period sedan företaget blev ett av världens kändaste bilmärken. Aktien har halverat sitt värde under de senaste månaderna, även om …
Den volatila elmarknaden gör att energihandel blir vanligare. Danmark har blivit en hubb – och företagen tror att handeln kan lösa vissa problem. Förnybar energi har blivit vanligare i Europa som en del av klimatomställningen. Samtidigt har det lett till en mer oförutsägbar energimarknad. Vind- och solkraft är beroende av väderförhållanden, vilket innebär att produktionen …
För första gången har fem svenska bolag tagit plats på listan över världens 500 största familjeägda företag – en exklusiv klubb vars samlade omsättning motsvarar världens tredje största ekonomi. Sverige har ökat sin närvaro på listan över världens största familjeägda företag. Det visar den senaste kartläggningen från revisionsföretaget Ernst & Young (EY) och University of …
Löneavtalet för de kommande två åren i industrin är nu klart – och fackförbunden ser ut att vara vinnarna: ”Bäddar för besvikelse.” Efter långa förhandlingar blev löneavtalet för industrin klart. Det reglerar hur lönerna ska sättas i industribranscherna under de kommande två åren – och avtalet verkar ha en tydlig vinnare. 6,4 procent, som löneökningen …
Efter månader av politiska utspel och tullhot avslutades årets första kvartal med röda siffror på Wall Street. Det som skulle bli ett nytt ekonomiskt uppsving har förvandlats till en mardröm. Osäkerheten kring USA:s handelspolitik har lett till kraftiga kursfall på Wall Street under årets första kvartal. S&P 500 och Nasdaq Composite noterade sina största kvartalsförluster …
När Europa rustar upp krävs tillgång till ovanliga metaller. Det får priserna att rusa – och situationen lär inte lösas inom kort. Den pågående militära upprustningen i Europa leder inte bara till att den nationalekonomiska kartan ritas om i länder som Tyskland. Den har också inneburit kraftiga prisuppgångar på flera kritiska råvaror. Missa inte: Lista: …
Helgens besked att byta ut Volvo Cars vd Jim Rowan mot tidigare vd:n Håkan Samuelsson kom oväntat. Bakom kulisserna skymtar en maktkamp som kan avgöra den svenska biltillverkarens framtid. Beslutet kom bara ett par dagar efter att Volvo Cars (börskurs Volvo Car) tvingats återkalla 73 000 laddhybrider på grund av batteriproblem. Som lök på laxen …
Med kryptomiljardärer som kunder och bananer som miljonobjekt navigerar Sotheby’s vd Charles Stewart en konstmarknad i förändring – där allt kan hända. När Sotheby’s auktionerade ut en banan fasttejpad på en vägg för drygt 6 miljoner dollar väckte det både förundran och debatt. Men för auktionshusets vd Charles Stewart handlar det om mer än frukt. …
USA:s president Donald Trump skärper tonen i handelskriget – rejält. Beskedet har orsakat oro på finansmarknader världen över. Donald Trump har bekräftat att hans planerade tullpaket inte bara kommer att gälla de länder med störst handelsunderskott gentemot USA. ”Man börjar med alla länder. Låt oss se vad som händer”, säger Trump enligt Bloomberg. Missa inte: …
Efter bara tre år får Volvo Cars vd Jim Rowan lämna sin post. Istället är det föregångaren Håkan Samuelsson som nu även blir hans efterträdare. Mitt i en perfekt storm av globala utmaningar – tullar, batteriproblem och ett aktievärde som rasat med över 70 procent – väljer Volvo Cars (börskurs Volvo Car) styrelse att gå …
På bara några månader har Donald Trump vänt upp och ner på USA:s roll i världen. I hjärtat av den nya strategin ligger ett explosivt koncept: Mar-a-Lago-accorden. USA bör använda sin ekonomiska tyngd – dollarn, skulden och marknadstillträdet – som påtryckningsmedel i en ny global omförhandling av maktfördelningen. Det menar ekonomen Stephen Miran, som i mars utsågs …
Donald Trumps tullchock borde ha sänkt Europas börser – istället stiger de. En ny våg av europeisk självständighetsiver, stödd av massiva satsningar, väcker tal om en ”Europahajp”. Mitt i den eskalerande handelskonflikt som borde slå hårt mot Europa har något oväntat inträffat: europeiska börser, inte minst den tyska, presterar nu bättre än amerikanska motsvarigheter. ”Det …
Priset på guld fortsätter sin klättring och nådde på fredagen ännu en historisk toppnotering – mitt i växande oro för en global handelskonflikt och stigande inflation. Priset på guld steg med upp till 0,9 procent och noterades som högst på 3 085 dollar per uns, enligt Bloomberg – en ny rekordnivå efter flera dagars uppgång. …
Donald Trump hoppas att tullar ska finansiera hans skattesänkningar. En myndighet varnar dock för att USA:s skuldsättning istället kommer att öka. När Donald Trump valdes till USA:s president i höstas var det på en plattform som utlovade stora skattesänkningar. Både företag och hushåll ska få mer pengar att röra sig med. Just nu arbetar Trump-administrationen …
Ett tweet från Donald Trump kan rasera veckors planering. Några av världens största handelsbolag vittnar nu om hur presidentens inlägg får europeiska bolag att överväga nattarbete. Amerikanske presidenten Donald Trumps aktiviteter på sociala medier fortsätter att skaka råvarumarknaderna. Handlare vittnar om ökade kostnader, avbrutna investeringar och en arbetsdag som alltmer styrs av Trumps inlägg – …
Politiska hinder och en dålig ekonomi har gjort Kina mindre attraktivt för internationella investerare. Nu försöker Xi Jinping ändra på det. I början av 2010-talet riktades många blickar i finansbranschen mot Kina. Med landets snabba tillväxt och outnyttjade potential var det naturligt att investerare tittade efter lämpliga mål. Få av de förhoppningarna har gått i …
Världsledande ASML varnar för att Europas passivitet i geopolitiska frågor kan få allvarliga följder: ”Ska inte dikteras av någon annan.” Christophe Fouquet, vd för nederländska chiputrustningsjätten ASML, riktar nu skarp kritik mot Europas politiska ledning. I en intervju med The Economist varnar han för att Europas världsledande techföretag riskerar att flytta verksamheten om de inte …
Om USA inför fler tullar mot Sverige kommer det att drabba vissa regioner värre än andra – särskilt de med betydande export till landet. Donald Trumps tullar mot omvärlden har skapat turbulens i stora delar av världen. Under torsdagen kom beskedet att USA tullbelägger import på alla utländska bilar. Trump har också hotat med att …
Donald Trumps 25-procentiga tullar på utländska bilar har sänt chockvågor genom den globala fordonsindustrin. Effekterna kommer dock bli mer komplexa än ett enkelt USA-mot-resten-av-världen-scenario. Donald Trump undertecknade på onsdagen ett presidentdekret som inför 25-procentiga tullar på bilar och bildelar som tillverkas utanför USA, rapporterar CNBC. Tullarna träder i kraft redan nästa vecka, den 3 april, …
Fusk med returer och snatteri i matbutiker. Det är några sätt som amerikaner använder för att sätta dit Jeff Bezos – men det riskerar att skada andra. Lee är en vanlig amerikan i 25-årsåldern som arbetar för en kommunikationsbyrå i Washington DC. Han ser sig själv som en etiskt medveten person och är både socialt …
Sverige riskerar att stå inför ett dubbelt ekonomiskt hot – hög inflation kombinerad med stagnerande tillväxt. Flera tunga röster inom Riksbanken och Konjunkturinstitutet (KI) lyfter nu stagflation som ett reellt orosmoln för svensk ekonomi. Stagflation – ett tillstånd där arbetslösheten är hög samtidigt som inflationen är fortsatt förhöjd – är ovanlig i västvärlden. Men nu …
Gazprom har setts som Vladimir Putins förlängda arm. Invasionen av Ukraina har dock inneburit stora problem för energibolaget. När Vladimir Putin blev president i Ryssland på 2000-talet vidtog han snart en åtgärd: han utsåg en ny vd för gasbolaget Gazprom. Gazprom ses nämligen som en förlängning av den ryska staten – och Putin ville försäkra …
USA har visat intresse för både Ericsson och Nokia. Nu väcks frågan till liv igen – men frågan är om affären skulle kunna gå igenom. I början av 2020 höll den dåvarande justitieministern i USA, William Barr, ett tal om hur kinesiska Huawei skulle kunna motarbetas. Bolaget hade då allt mer börjat ses som en …
Riksbankens ledning tonar ned inflationsoron och håller räntan oförändrad. Samtidigt varnar man för risker kopplade till inflationsförväntningar och ett möjligt globalt handelskrig. Trots den senaste tidens stigande inflation valde Riksbanken vid sitt penningpolitiska möte den 19 mars att hålla styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Både riksbankschef Erik Thedéen och vice riksbankschef Per Jansson betonade då …
Efter att The Atlantics chefredaktör av misstag lagts till i en gruppchatt där militära planer diskuterades, ställs nu frågor om USA:s framtida roll som säkerhetspartner för Europa. ”Jag hatar bara att rädda Europa igen”, skriver vicepresident JD Vance i den läckta chatten på Signal, avslöjar The Atlantic. Enligt tidningen var det nationella säkerhetsrådgivaren Michael Waltz …
Amerikanska tullar på koppar ska bara vara ”en formalitet” bort. Det får traders att köpa på sig metallen i mängder. USA:s president Donald Trump har redan infört tullar på stål och aluminium. Hans förhoppning är att det bland annat ska ge fler jobb på hemmaplan, även om ekonomer inte håller med honom. Missa inte: Så …
Tesla tappar i försäljning och SpaceX utmanas av resursstarka konkurrenter. Samtidigt har Elon Musk förlorat fokus, menar The Economist. Elon Musk har länge betraktats som oslagbar inom såväl rymdfart som elbilar. Men enligt The Economist börjar konkurrensen på allvar komma ikapp honom. Samtidigt som Musk ägnat tid åt politiska utspel har både SpaceX och Tesla …
USA:s planer på lättade sanktioner mot Ryssland kommer inte att hjälpa. Landet är nämligen betydligt mer beroende av Europa, menar The Economist i en analys. Trots signaler om att USA överväger att lätta på sanktionerna mot Ryssland, har EU beslutat att införa ytterligare restriktioner. Detta för att försvaga Rysslands ekonomiska förmåga att fortsätta sitt anfallskrig …
Europas länder investerar allt mer i försvaret. Men svenska försvarsbolag oroar sig för att de stora beställningarna uteblir. Försvarsbolag i Europa väntas få betydligt mer att göra under de kommande åren. Nästan alla europeiska länder går igenom någon form av upprustning sedan det har stått klart att USA inte längre är en lika pålitlig allierad. …
Världen befinner sig i en brytningstid där globaliseringens framtid diskuteras flitigare än på decennier. Frågan är inte längre om globaliseringen lever vidare – utan i vilken form. Handelskonflikter, geopolitiska spänningar och en förändrad amerikansk utrikespolitik omformar snabbt det globala ekonomiska landskapet. Vid Hongkong and Shanghai Banking Corporations toppmöte konstaterade bankens ordförande Sir Mark Tucker att …
De rikaste amerikanerna har haft några goda år. Nu är de lite mer räddhågsna – och det får ekonomer att varna för hur det kan påverka USA. På många sätt har det ekonomiska klimatet inte varit särskilt fördelaktigt för hushållen under de senaste åren. Både inflationen och räntan har stuckit iväg och gjort det dyrare …