De finansiella utmaningarna för den svenska fastighetssektorn kommer sannolikt kvarstå under 2023. --I vårt huvudscenario förväntar vi oss nedgångar i fastighetsvärden för kontorsfastigheter i bra lägen om cirka 10 procent fram till 2024, säger Marcus Gustavsson, kreditanalytiker på NCR.
Ny prognos: så mycket väntas bästa kontorsläget gå ned i pris
Högre räntor kommer fortsatt att påverka bolagens finansiella rapporter, med en negativ påverkan på räntetäckning och fastighetsvärden, samtidigt som belåningsgrader i sektorn ökar. Det uppger Nordic Credit Rating, NCR i en sektorrapport som publicerades idag. NCR förväntar sig därtill att sektorns stora volymer av obligationsförfall kommer bidra till ökad osäkerhet i en marknad där bolag agerar för att stärka sina balansräkningar, till exempel genom att avyttra tillgångar. Ratinginstitutet förväntar sig att denna process blir ordnad, men menar att det finns en risk för att många fastighetsbolag behöver sälja tillgångar samtidigt, vilket skulle öka pressen nedåt på fastighetsvärden.
–Fastighetstyper som bostäder, där hyreshöjningar är mer modesta, skulle kunna se betydligt större värdenedgångar när direktavkastningskrav stiger från mycket låga nivåer. Avsaknaden av transaktioner kan komma att försena tidpunkten och omfattningen av omvärderingarna, men efter en 250 baspunkters ökning i marknadsräntor sedan februari, ser vi framför oss att direktavkastningskrav ska upp för samtliga fastighetstyper, säger Marcus Gustavsson, kreditanalytiker på NCR.
NCR bedömer att de flesta fastighetsbolag som bolaget betygsätter är väl rustade att möta de mer utmanande marknadsförhållandena. Drygt en tredjedel av de fastighetsbolag som NCR betygsätter har dock negativa utsikter, vilket indikerar en ökad risk för nedgraderingar. Många bolag har starka ägare som har kapacitet att tillföra bolagen nytt kapital vid behov.