Realtid

Nu vänder boprisförväntningarna ned

Nu vänder boprisförväntningarna ned
Realtid.se
Uppdaterad: 11 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

SEB:s Boprisindikator minskar med 9 enheter i september, från plus 15 till plus 6. På regional nivå ligger indikatorn mellan 0 och plus 15 enheter. Hushållens förväntningar på styrräntans nivå om ett år minskar från föregående månad och ligger nu på 3,99 procent, vilket är en nedgång med 0,02 procentenheter. Andelen hushåll som planerar att binda sina rörliga bolåneräntor minskar från 8 procent till 7 procent. Det visar månadens Boprisindikator från SEB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 35 procent, vilket är en minskning med 6 enheter jämfört med förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser ökar med 3 enheter till 29 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 1 enhet till 24 procent. Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser. Indikatorn ligger i denna mätning på plus 6, vilket är en minskning med 9 enheter från förra månaden. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Länge har boprisförväntningarna trotsat den ekonomiska utvecklingen men till slut kom den väntade nedgången. Den här månaden verkar den ekonomiska verkligheten och ett kyligt mottagande av den stora visningshelgen fått hushållen att dämpa sin framtidstro något. I höst väntar en räntetopp, svajiga elpriser och fortsatt urholkade plånböcker vilket samlat talar för en dämpad men också osäker boprisutveckling, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en skriftlig kommentar.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,99 procent. Det är en minskning med 0,02 procentenheter från föregående månad.

– Hushållen verkar ställa in sig på en räntetopp på 4 procent vilket innebär att den värsta ränteomställningen ligger bakom dem. Men det är för tidigt att ropa faran över. Många hushåll har aldrig tidigare upplevt dagens räntemiljö och kommer därför behöva ta höjd för det i sin privatekonomi och förbereda sig på att övervintra, säger Américo Fernández.

Av de hushåll som helt eller delvis har rörlig ränta på sina bolån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden. Det är en minskning med 1 enhet jämfört med förra månaden. Andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta ligger kvar på samma nivå som föregående månad på 26 procent och andelen som har bunden ränta minskar med 1 enhet till 25 procent. Andelen som har en kombination av bunden och rörlig ränta minskar med 2 enheter till 16 procent.

Boprisindikatorn sjunker i fyra av regionerna, stiger i en och ligger kvar på samma nivå i en. I Västra Götaland minskar indikatorn med 23 enheter från plus 26 till plus 3 och i Stockholm minskar indikatorn med 10 enheter från plus 18 till plus 8. I Skåne och Svealand utom Stockholm minskar indikatorn med 8 respektive 7 enheter från plus 18 till plus 10 respektive plus 15 till plus 8. I Östra Götaland ligger indikatorn kvar på 0 enheter medan den stiger med 5 enheter i Norrland, från plus 10 till plus 15.

Om undersökningen:
Demoskop genomför varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB undersökningen Boprisindikatorn. Denna undersökning bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel. Undersökningen genomfördes under perioden 29 augusti till 5 september. Fram till och med december 2019 genomfördes Boprisindikatorn med hjälp av telefonintervjuer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]