Realtid

Nu uppgraderas kryptovalutan: ”Minskar energikonsumtionen med 99,95 procent”

Emelie Moritz, operativ chef på kryptomäklaren Safello.
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022

Kryptotillgångar hotar klimatomställningen, och därför behövs ett förbud mot utvinning av kryptotillgångar som använder mycket energi. Det är något som bland annat Finansinspektionens och Naturvårdsverkets generaldirektörer, Erik Thedéen och Björn Risinger, har tagit upp. 

ANNONS
ANNONS

Nu blir önskan om minskad energianvändning verklighet när världens största kryptovaluta efter bitcoin, nämligen ethereum, uppgraderas till version 2.0. Lösningen består i att ethereum går från proof-of-work till proof-of-stake. Proof-of-work innebär att den som vill utvinna kryptotillgångar behöver lösa krypteringsuppgifter, vilket kräver mycket processorkraft. Proof-of-stake innebär däremot att en enskild aktör åt gången genomför den datorberäkning som krävs och resterande aktörer endast verifierar att beräkningen blev korrekt.

– Detta sker bland annat för att göra ethereum mer skalbart och mindre energikrävande. Ethereum själva menar att detta minskar energikonsumtionen med 99,95 procent, säger Emelie Moritz på kryptomäklaren Safello till Realtid.

Hon tog över rollen som operativ chef på Safello i vintras efter Andreas Kennemar, men enligt henne kommer uppgraderingen av ethereum inte att märkas av kunderna i någon större utsträckning.

– Safello påverkas inte av uppgraderingen annat än att vi kommer att pausa köp- och säljordrar av ethereum när uppgraderingen pågår, för att säkerställa att våra kunders transaktioner inte blir påverkade, säger hon.

Enligt Naturvårdsverket, som har sammanställt siffror från University of Cambridge och Digiconomist,   gör Bitcoin och Ethereum tillsammans slut på 185–260 TWh el per år, vilket kan jämföras med hela Sveriges elförbrukning på 134 TWh per år. Övergången till ethereum 2.0 kommer alltså att spara åtskilliga Terawattimmar el per år.

Ethereum har sedan april i år använt två parallella blockkedjor – Mainnet Ethereum (ETH1) som använder proof-of-work och Beacon Chain (ETH2) som på testbasis använder proof-of-stake. Inom kort kommer dessa två att slås ihop till en och samma blockkedja.

Datum för att uppgraderingen av ethereum är preliminärt satt till den 13 september. Värdet på en enhet av ethereum var i april 33 000 kronor och idag 17000 kronor.

Finns det någon annan kryptovaluta som, i tider av energikris, är på väg att göra något liknande som ethereum?
– Inte vad vi känner till i dagsläget, säger Emelie Moritz.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS