Ännu en laddning inflationssiffror är på väg, denna gång för december. Hur mycket priserna steg i december kan avgöra ränteläget framöver. Det handlar i förlängningen om tusenlappar varje månad för hushåll med bolån.
Nu kommer siffran som kan avgöra din boränta
Mest läst i kategorin
Snittprognosen bland analytiker är att Statistiska centralbyrån (SCB) på onsdag redovisar en decemberinflation på 1,8 procent enligt måttet KPIF, det vill säga rensat för boränteeffekter. Det visar en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
Den underliggande inflationen, enligt måttet KPIF exklusive energipriser, antas dock ha sjunkit till 2,2 procent – ned från 2,4 procent i november.
För att stimulera efterfrågan
Denna utveckling skulle ligga i linje med Riksbankens senaste inflationsprognos. Och det skulle öppna upp för att Riksbanken sänker styrräntan en gång till i närtid.
En lägre styrränta syftar till att stimulera efterfrågan i ekonomin, vilket skapar ett tryck uppåt på priserna.
Riksbankens så kallade räntebana, det vill säga bankens prognos för styrräntan framöver, pekar mot att det blir en sänkning av styrräntan på 0,25 procentenheter till 2,25 procent i slutet av januari eller i mars.
Riksbanken – som i fjol med fem sänkningar drog ned styrräntan från 4,00 i maj till 2,50 procent i december – tror enligt sin räntebana att det efter nästa sänkning är dags för en paus.
Men bland bedömare och bland proffsen på räntemarknaden är det många som tror att det kommer fler sänkningar – åtminstone en till.
Kostnad för bolån kan sjunka
Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson tror på en sänkning av styrräntan i januari följt av ytterligare en sänkning i maj – ned till 2,00 procent. Det hänger ihop med att han ser en svagare inflation framför sig än Riksbankens ekonomer. Bland annat tror han att inflationen i december i fjol bara uppgick till 1,6 procent.
Sänkningar av styrräntan drar ned ränteläget i hela ekonomin. Effekten brukar vara tydlig särskilt för rörliga boräntor.
Skulle boräntan hänga med ned med 0,50 procentenheter under våren skulle kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor sjunka med 15 000 kronor per år eller 1 250 kronor per månad – om man bortser från ränteavdragets effekter.
Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent enligt måttet KPIF. Skulle inflationen i december i fjol ha legat på 1,8 procent – vilket de flesta tror – innebär det att inflationen för hela 2024 i genomsnitt landade på 1,9 procent, ned från cirka 6,0 procent 2023.