Efter en svindlande förlust på 62 miljarder kronor under 2024 samlas ägarna på onsdagen för att avgöra om Northvolts verksamhet ska fortsätta – eller avvecklas.
Northvolts ödesdag – episka förlusten kan avgöra framtiden
Mest läst i kategorin
Sveriges och Europas tidigare stora hopp inom batteriindustrin, Northvolt, står inför ett avgörande vägval.
Under onsdagens extrastämma ska ägarna besluta om bolaget ska fortsätta verksamheten – eller gå i likvidation. Detta sker efter en astronomisk förlust på 62 miljarder kronor under 2024, enligt Breakit.
Missa inte: Ilskan mot Northvolt – ledningen har blivit rik på krisen. Realtid
”Styrelsens förslag är att verksamheten ska fortsätta, bland annat med hänsyn till den pågående Chapter 11-processen. Det är förstås vad ledningen och hela företaget jobbar gentemot och planerar efter”, säger Erik Zsiga, presschef på Northvolt, till TT.
Ägarna håller tyst
Krisen för batteritillverkaren, som har tusentals anställda i Skellefteå och Västerås, fördjupades när BMW i somras drog tillbaka en order värd över 20 miljarder kronor på grund av kvalitets- och produktionsproblem.
Efter en rad misslyckade försök att säkra ny finansiering tvingade Northvolt att ansöka om konkursskydd enligt Chapter 11 i USA.
Läs mer: Pensionsmiljarder borta i Northvolt: ”Risken rimlig att ta”. Dagens PS
De största ägarna håller korten tätt intill bröstet. Volkswagen (21 procent), Goldman Sachs (19,2 procent) och Vargas Holding (7,2 procent) har inte kommenterat hur de ställer sig till frågan om likvidation.
Endast Folksam, med ett mindre ägande på 0,7 procent, har bekräftat sitt deltagande på stämman.
Carlssons varning
Avgående vd Peter Carlsson varnade på nyårsdagen för konsekvenserna av Europas försvagade position inom grön teknologi.
”Klimatproblematiken kommer inte ta paus. Kina och USA kommer inte att ta paus. Vi kan inte ta paus. Detta är avgörande för den europeiska ekonomin, våra jobb och vårt sätt att leva”, skriver han i Dagens Industris debattsida.
Missa inte: Northvolt – Saudiarabiens förebild. Realtid
Ett visst hopp finns dock. Scania, som är en del av Volkswagen-koncernen, har visat förtroende genom ett prioriterat lån på 100 miljoner dollar (cirka 1,1 miljarder kronor) för att stötta rekonstruktionen.
Stängd för media
Om ägarna röstar för likvidation kommer en likvidator att utses av Bolagsverket eller allmän domstol.
Denna person skulle då ersätta bolagets styrelse och vd för att genomföra en försäljning av tillgångarna, med målet att betala så mycket som möjligt av skulderna som uppgår till över 60 miljarder kronor.
Stämman, som är stängd för media, väntas nå ett beslut under onsdagseftermiddagen. Beslutet kommer att ha långtgående konsekvenser inte bara för de anställda och ägarna, utan också för Sveriges och Europas gröna ambitioner.
Läs även: Svenskt Näringslivs vd: Farligt tro på ”grön bubbla”. Realtid