Efter ett storslaget intåg i Donald Trumps kabinett ser Elon Musk nu ut att tvingas till reträtt. Många ställer sig frågan om miljardären verkligen tänker ge upp sin maktposition helt frivilligt.
Musk på kollisionskurs med verkligheten


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Elon Musk har lidit ett tungt nederlag efter att hans kandidat förlorat ett uppmärksammat domarval i Wisconsin – trots att han satsat stora summor pengar på kampanjen.
- Teslas försäljning faller och aktien har tappat 30 procent sedan årsskiftet – en tydlig påminnelse om att Musks grepp om marknaden vacklar.
- Enligt källor är Donald Trump redo att fasa ut Musk ur sin administration. Detta signalerar ett strategiskt tillbakadragande från en tidigare allierad som nu blivit en politisk belastning.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle stå emot världens rikaste man för att bli domare – och vinna.”
Orden kom från liberala kandidaten Susan Crawfords segertal efter att ha besegrat Elon Musks handplockade kandidat till Högsta domstolen i Wisconsin, rapporterar NBC News.
Valförlusten kom som ett hårt slag mot Musk som hade satsat hela 25 miljoner dollar på kampanjen – och delat ut checkar på en miljon dollar till väljare som undertecknat protester mot ”aktivistiska domare”.
Missa inte: Musk erkänner: Mitt fel att Tesla tar stryk. Realtid
Men miljardärens ekonomiska vapen räckte inte till för att köpa Wisconsin-väljarnas lojalitet.
Brutalt uppvaknande
Samtidigt rapporterar Bloomberg att Musks elbilsbolag Tesla under årets första kvartal levererade sitt sämsta försäljningsresultat sedan 2022.
”Tesla-aktien har dessutom fallit omkring 30 procent sedan årsskiftet”, skriver Svenska Dagbladets techanalytiker Björn Jeffery.
För Musk, vars förmögenhet till största delen består av just Tesla-aktier, blir detta en brutal påminnelse om att det finns gränser även för världens rikaste man.

Musks Twitter-trubbel: Gamla tweets spökar
Musks tweets i blåsväder igen. Investerare jublar över domstolsbeslut som kan få SEC-utredningen att ta ny fart.
Senaste nytt
”Märkligt”
Enligt tre anonyma källor i Vita huset, som har talat med Politico, har USA:s president Donald Trump meddelat sin innersta krets att Musk kommer att återgå till näringslivet ”i en nära framtid”.
Hans särskilda status som medarbetare i Trump-administrationen, som har skyddat miljardären från regler om jäv och intressekonflikter, upphör i slutet av maj eller början av juni.
”Det märkliga är inte rapporter om att han får sluta. Det märkliga är hur han har tillåtits dominera Trumps första månader vid makten”, skriver DN:s korrespondent Karin Eriksson.
Läs även: Pensionsjätte miljardsäljer Tesla-aktier: ”Inte vad vi hoppats på”. E55
En nanomanager
Men få bedömare tror att Musk helt kommer att försvinna från maktens korridorer.
”Kalla mig skeptisk till att Musk helt kommer att dra sig ur ett initiativ som han själv presenterade för Trump”, skriver Bloombergs motorredaktör Craig Trudell och pekar på Musks historiska ovilja att släppa kontrollen.
”Detta är samma person som beskrivit sig själv som inte bara en mikromanager, utan en nanomanager”, fortsätter han.

Musk hänvisade till miljardenkät – får mothugg
Elon Musk hävdar att hans DOGE har lyckats hitta – och avbryta – amerikanskt skatteslöseri som planerat. Andra är mer tveksamma.
Frustrationen i Vita huset
Flera bedömare ser Musks tillbakaträdande som ett strategiskt drag från Trump-administrationens sida.
Presidentens rådgivare har länge varit frustrerade över miljardärens oförutsägbara utspel på sociala medier som har skapat kaos i kommunikationskedjan.
Missa inte: Trumps biltullar drabbar nästan alla – utom Tesla. Dagens PS
Samtidigt har Musks närvaro fungerat som en politisk hävstång för vänstern.
”Det är ingen slump att vänsterprofiler som Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez åker runt i USA och varnar för oligarkernas maktövertagande”, skriver DN:s Eriksson.
En sak är säker
För Tesla-ägare och investerare uppstår nu frågan om Musk verkligen kommer att fokusera på att återställa förtroendet för elbilstillverkaren.
Den kinesiska konkurrensen har intensifierats dramatiskt.

Pensionsfonden svartlistar Tesla: ”Tålamodet är slut”
Tålamodet har tagit slut av tre anledningar.
”Elbilsmarknaden är under stor förändring och på väg att bli extremt konkurrensutsatt från stora kinesiska aktörer. Och det var innan Musk började ge sig in i politiken och upprörde presumtiva Teslaköpare”, skriver SvD:s Jeffery.
Techanalytikern är däremot säker på en sak: både Trump och Musk kommer att framställa sitt samarbete som en succé – oavsett hur verkligheten ser ut.
Läs även: Annonsörer vågar inte säga nej till Musk. Realtid
ANNONS