Tullar, skuldkris och geopolitiska slitningar kan leda till något mycket värre än en recession.
Det menar Bridgewaters grundare Ray Dalio i en intervju.
Situationen innebär en ökad risk för konflikter, både inom och mellan länder.
Miljardärens dystra dom – världsekonomin nära kollaps


Mest läst i kategorin
I KORTHET
- Ray Dalio, grundare av Bridgewater Associates, varnar för en systemkollaps som kan bli värre än en lågkonjunktur.
- I en intervju med NBC kritiserar han Donald Trumps tullpolitik och USA:s växande skulder, som han menar hotar den globala ordningen.
- Dalio varnar för en kris i obligationsmarknaden och uppmanar till handelsavtal med Kina och minskat budgetunderskott.
- Han hänvisar till historiska kriscykler och ser likheter med 1930-talet. Enligt Dalio krävs samarbete och nya globala strategier för att undvika katastrof.
Sammanfattat med hjälp av AI och kvalitetssäkrat av Realtid
Hedgefondmiljardären Ray Dalio höjer rösten med en av sina mest allvarsamma varningar hittills.
Under en intervju i NBC:s ”Meet the Press” uttryckte han stark oro för att världen står på randen till en ekonomisk och geopolitisk systemkollaps – något han menar sker endast ”en gång per livstid”, rapporterar CNBC.
Missa inte: Billigare råvaror – ett varningstecken för ekonomin. Realtid
Dalio, grundare av hedgefonden Bridgewater Associates, riktar skarp kritik mot USA:s ekonomiska vägval under Donald Trumps ledarskap.
Han menar att presidentens tullpolitik och växande skulder bidrar till ett skifte från en global, multilateral ordning till en mer konfliktdriven unipolär struktur.

”Världen har gått vidare” – tullarna biter inte
Trump uppges vilja ta tillbaka USA:s maktposition på den geopolitiska kartan.
Vid ett vägskäl
”Just nu står vi vid ett vägskäl och är mycket nära en lågkonjunktur. Och jag är orolig för något som kan bli värre än en lågkonjunktur om det här inte hanteras på rätt sätt”, säger Dalio.
Han varnar särskilt för vad han beskriver som en ”supply-demand”-kris för amerikanska statsobligationer, vilket i kombination med politisk instabilitet kan bli ett större hot mot det finansiella systemet än både guldfotens avskaffande 1971 och finanskrisen 2008.
Dalio har efterlyst ett handelsavtal mellan USA och Kina som ska balansera växelkurserna och tackla båda ländernas skenande skuldsättning.
Läs även: Kinas underskattade vapen kan krossa USA:s ekonomi. Realtid
Senaste nytt
Befinner oss i en krisfas
Samtidigt manar han amerikanska politiker att minska budgetunderskottet till tre procent av BNP.
”Den långt större, långt viktigare saken att komma ihåg är att vi ser en klassisk nedbrytning av de stora monetära, politiska och geopolitiska ordningarna”, skrev han i ett uppmärksammat inlägg på plattformen X.

Svenskar fortsätter skippa USA-resor
Det nuvarande läget i USA gör att allt fler börjar känna sig tveksamma inför att resa till det tidigare så populära resmålet.
Dalio knyter även an till teorin om historiska cykler, särskilt boken The Fourth Turning, som hävdar att världens stora kriser återkommer i 80–100-åriga intervaller.
Han menar att vi nu befinner oss i den fjärde fasen – krisfasen – vilket också inkluderar en ökad risk för konflikt, både inom och mellan länder.
Jämför med 30-talet
Under ett framträdande i Singapore tidigare i år jämförde han det aktuella världsläget med 1930-talets Tyskland, då skuldavskrivningar, tullhöjningar och nationalism präglade politiken.
”Tänk på USA, Kanada, Mexiko, Kina. Det kommer att bli konflikter och det kommer att få konsekvenser”, sa Dalio enligt Bloomberg, och betonade samtidigt att vissa neutrala länder kan komma att gynnas.
Han avslutade med en vädjan om samarbete över partigränser och en reformerad global strategi för att undvika en total ekonomisk kollaps.
Missa inte: Trump och Xi vägrar backa – vem blinkar först? Realtid
ANNONS

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.