Klimatet för att resa kapital har under 2022 gått från eufori till något som närmast går att likna vid ragnarök. Börsnoteringarna har minskat rejält och många bolag flaggar för att lönsamhet ska prioriteras framför tillväxt. Realtids fredagspanel har tagit tempen på kapitaliseringsmarknaden.
"Medelmåttornas tid är definitivt förbi"
Mest läst i kategorin
Erik Lundkvist, kapitalförvaltningschef Coeli
Hur är stämningen just nu?
– Betydligt bättre än för en dryg månad sedan. Världens börser har stigit med 15-20 procent sedan botten i mitten av oktober tack vare fallande amerikansk inflation och fallande räntor. Marknaden är sedan vi lämnat bolagens rapporter för det tredje kvartalet bakom oss ånyo makrostyrd med stort fokus på Fed, inflation och arbetsmarknadsdata.
Har värderingarna mellan ägare och investerare nått en ny jämvikt ännu?
– Värderingarna har kommit ned kraftigt under året när börsen har fallit samtidigt som bolagens vinster fortsatt att stiga. Marknaden har prisat in ett positivt scenario med en mjuklandning av den amerikanska ekonomin. När vi närmar oss sommaren kommer vi se om så blir fallet eller om konjunkturavmattningen kraftigare vilket skulle dra ned bolagens intjäningsförmåga.
Vad blir viktiga faktorer under 2023?
– Ser med tillförsikt på det nya året. Givet det konjunkturella läget kommer marknaden fortsätta att vara makrodriven i ovanligt hög grad. Förväntar mig att inflation och centralbankspolitik fortsätter att stå i centrum. Mest positivt för börsen är om inflationen faller tillbaka snabbare än väntat vilket skulle medföra fallande räntor och stöd för högre värderingar på aktier, säger Erik Lundkvist och fortsätter.
– Desto längre året går kommer de kraftiga räntehöjningarna göra allt större avtryck på den ekonomiska aktiviteten och oron för amerikansk recession kommer emellertid öka. Oljepriset kommer vara viktigt under nästa år där en återöppning av Kina skulle driva på efterfrågan och påverka inflationen. Med så kraftigt höjda räntor på kort tid är risken för finansiella olyckor högre än normalt. De geopolitiska riskerna står fortsatt högt på agendan, viktigt att ha med sig att effekterna på börsen kan vara så väl negativa som positiva.
Erika Eliasson, senior rådgivare på Kreab och fintech-profil
Hur är stämningen just nu?
– Fokuset har som sagt gått från tillväxt till fokus på lönsamhet. De bolag som är långt ifrån lönsamhet och i akut behov av pengar har en mycket stressad situation. De som har en runway på minst 24 månader är däremot avvaktande och kan fokusera på att trimma sin affär och skära kostnader.
Har värderingarna mellan ägare och investerare nått en ny jämvikt ännu?
– Noterade mindre bolag har fått en riktig kalldusch men det är fortsatt något avvaktande på den onoterade marknaden. De bolag som verkligen behöver kapital får acceptera lägre värderingar och de som inte behöver avvaktar. Spreaden mellan bra och mindre bra företag har ökat. Medelmåttornas tid är definitivt förbi! Det finns fortfarande mycket kapital i marknaden som vid något tillfälle ska investeras och då kanske vi får se högre värderingar igen även om grundläggande fundament inte har ändrats.
Vad blir viktiga faktorer under 2023?
– Återigen, fokus på unit cost och att ställa om till lönsamhet. Back to basic och säkerställa att det finns en affärsmodell som faktiskt fungerar. Använda de möjligheter som uppkommer i en lågkonjunktur dvs billigare marknadsföringsmöjligheter och lättare att rekrytera.
Måns Ulvestam, vd för Sesamy
Hur är stämningen just nu?
– I våras och somras var det helt stopp på riskkapital investeringar. Nu är vår syn att bra ”case” fortfarande får pengar. Värderingarna har givetvis kommit ned till mer normala nivåer än de tidigare värderingar som var i många fall helt tokiga.
Har värderingarna mellan ägare och investerare nått en ny jämvikt ännu?
– Nej, inte riktigt än men det närmar sig och det är därför det börjar göras fler affärer nu.
Vad blir viktiga faktorer under 2023?
– Kostnadskontroll är det ”nya”. Men annars är det som vanligt, att skapa bra traction genom affärer.