Realtid

Maria Landeborn: ”Ingen recession står för dörren”

Maria Landeborn: ”Ingen recession står för dörren”
Maria Landeborn, Senior Strateg, Danske Bank.
Anders Frick
Uppdaterad: 14 aug. 2023Publicerad: 14 aug. 2023

Ingen recession ser ut att stå för dörren de närmaste kvartalen, men i ett lite längre perspektiv är det, enligt Maria Landeborn, Senior Strateg på Danske Bank, fortfarande osäkert om vi kommer att lyckas undvika en lågkonjunktur helt, eller om den bara dröjer längre än vi trott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflations- och arbetsmarknadsdata har utvecklats i rätt riktning under sommaren och sannolikheten för en mjuklandning har ökat något. Det skriver Maria Landeborn, Senior Strateg på Danske Bank, under måndagen i sitt veckobrev.

”För Fed är förra veckans inflationssiffra ett steg i rätt riktning och vi väntar oss att centralbanken kommer att avstå från att höja räntan i september. Ingen recession ser ut att stå för dörren de närmaste kvartalen, men i ett lite längre perspektiv är det fortfarande osäkert om vi kommer att lyckas undvika en lågkonjunktur helt, eller om den bara dröjer längre än vi trott”, skriver hon.

Maria Landeborn hävdar att hushållen för närvarande använder sina pandemibuffertar för att fortsätta konsumera, men hon frågar sig själv hur länge dessa räcker.

”Kreditvillkoren har stramats åt och för företagen innebär det både att det blivit svårare att resa kapital, och att kostnaden för kapital ökar i takt med att befintliga lån läggs om. Vad det innebär för den globala ekonomin under nästa år återstår att se, men det är rimligt att vänta sig att fler bolag kommer att få problem. Om inflationen snällt faller tillbaka mot 2 procent under 2024 så gör det att centralbankerna kan börja sänka räntorna igen för att stötta tillväxten, men förblir inflationen för hög så kan konjunkturen till slut behöva offras för att sätta stopp för prisökningarna”, skriver hon.

Sammantaget här och nu bedömer Maria Landeborn att konjunkturutsikterna är så pass goda att det kommer att ge stöd åt börserna framåt. Hon tipsar särskilt om att snegla österut:

”Japan är för närvarande den aktiemarknad vi ser högst potential på. Många investerare saknar mer eller mindre exponering mot japanska aktier efter decennier av svag avkastning, men faktum är att Japan utgör 6 procent av ett globalt aktieindex, och vi anser att man bör ha åtminstone en så hög andel i portföljen. Den japanska ekonomi går relativt bra och inflationen är lägre än i resten av västvärlden vilket innebär att centralbanken kan behålla en expansiv penningpolitik. På 6–12 månaders sikt väntar vi oss att yenen kommer att stärkas mot såväl kronan som euron, vilket i så fall innebär en positiv valutaeffekt för svenska investerare”, skriver Maria Landeborn.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]