Storskalig utvinning av kritiska jordartsmetaller kan ske i Per Geijer-fyndigheten i Kiruna. LKAB ser stor potential – och hoppas på snabbspår till miljögodkännande.
LKAB:s nya anläggning ska säkra råvaror för framtiden
Mest läst i kategorin
Fosfor är en viktig beståndsdel i gödselproduktion och i dag importerar EU 90 procent av sin fosfor från Nordafrika och Ryssland. Sällsynta jordartsmetaller är avgörande för unionens gröna omställning.
Därför är fyndigheterna av fosfor och sällsynta jordartsmetaller i Kiruna och Malmberget särskilt viktiga för hela EU.
Nu investerar statliga LKAB 800 miljoner kronor i en ny anläggning som ska ta fram metoder för att förädla råvarorna från material som i dag räknas som gruvavfall från järnmalmsproduktionen i Gällivare.
”Genom att utvinna kritiska mineraler så använder vi mer av det material som vi redan bryter”, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström i ett pressmeddelande.
Missa inte: Tuffa tider för LKAB – produktion och vinst faller. Dagens PS
Hoppas på ”samexistens”
Anläggningen planeras vara i drift till 2026 och storskalig utvinning väntas särskilt i Per Geijer-fyndigheten i Kiruna.
”Vi har gjort konceptuella studier och ser att potentialen är väldigt stor”, säger Moström till Dagens Nyheter.
Gruvjätten har ansökt om att anläggningarna ska klassas som ”strategiska projekt” enligt EU-förordningen Critical Raw Materials Act, detta för att kunna skynda på miljöprövningen.
Läs mer: LKAB och Vattenfall oense: ”Inte i närheten av ett avtal”. Realtid
Men i och vid Per Geijer-området finns också mark som är klassad som riksintresse för rennäringen. LKAB:s vd hoppas kunna hitta former för ”samexistens” med samebyn i området.
”Det får den miljöprövningen visa”, säger Moström.
Läs mer: Persson om hotet från Kina: ”Vill vi ha det så?” Realtid