Realtid

Leveranskedjor pressas – skapar både risker och möjligheter

Leveranskedjor under press – stora risker och nya möjligheter för företagen
Företagens leveranskedjor pressas av geopolitiska spänningar och naturkatastrofer, Det driver på behovet av nya strategier för att minska riskerna. (Foto: Unsplash)
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 31 okt. 2024Publicerad: 31 okt. 2024

Geopolitiska spänningar och naturkatastrofer pressar leveranskedjorna. Många företag ser detta som en möjlighet att stärka konkurrenskraften, men det kräver stora investeringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

globala
Spela klippet
Realtid TV

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

22 dec. 2024

Leveranskedjor världen över pressas hårt av nya utmaningar som geopolitiska konflikter, arbetskraftsstrejker och klimatrelaterade händelser.

En ny undersökning från konsultfirman Oliver Wyman visar att företag som satsar på motståndskraft i sina leveranskedjor har sett en genomsnittlig intäktsökning på 23 procent mellan 2018 och 2023. Detta jämfört med 15 procent hos företag som inte gjort liknande investeringar, rapporterar Wall Street Journal.

”Riskhantering inom leveranskedjor var tidigare ett nischområde, men sedan kom covid, och då blev det verkligen en fråga för styrelserummen”, säger Mirko Woitzik, global chef för intelligence på Everstream Analytics, ett företag inom riskhantering.

Kostsamt att stärka leveranskedjor

Detta har lett till att företag utvecklar mer flexibla strategier för att möta framtida kriser, bland annat genom lokala leverantörer och nya digitala plattformar.

Att stärka leveranskedjor innebär dock ofta höga kostnader. Enligt en annan undersökning från FTI Consulting saknar nästan 40 procent av företagen beredskapsplaner för leveranskedjeavbrott. 

Samtidigt visar resultaten att företag som inte investerar i motståndskraft riskerar att hamna efter sina konkurrenter.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

En turbulent omvärld

ANNONS

Nya regleringar och USA:s handelsrelationer med Kina pressar dessutom företag att omvärdera sina leverantörskedjor. Detta innebär också kostsamma anpassningar.

Den nyligen genomförda hamnarbetarstrejken i USA har förvärrat läget, och orkaner som Helene har skapat störningar för företag långt utanför de drabbade områdena.

Tar AI till hjälp

För att förutse och hantera framtida avbrott vänder sig många företag till AI-driven teknik.

Dessa verktyg gör det möjligt att spåra leveranskedjor ner till råvarunivå och identifiera riskfaktorer på ett helt nytt sätt.

Quantifind ser både offentligt och privat intresse för sina tjänster. AI-bolaget hjälper företag att uppfylla myndighetskrav och förhindra att exempelvis varor från tvångsarbete når marknaden.

Läs också: Rapport: Klimatet kan trigga igång nästa bankkris. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]