Realtid

LAS-regler pressar bemanningsbranschen: "Jätteutmaning"

En bild på två anställda som sitter och arbetar framför sina datorskärmar i en kontorsmiljö och en porträttbild på Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen. Han har går kavaj, armarna i kors och han tittar allvarligt in i kameran.
Det ser dystert ut för bemanningsbranschen, menar Patrik Eidfelt (t.h.) som är förbundsdirektör på Kompetensföretagen.(Foto: Unsplash/Kompetensföretagen)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Bemanningsföretagen är i kris efter införandet av den omstridda 24-månadersregeln, som tvingar företag att erbjuda fast anställning till bemanningsanställda efter två år på samma arbetsplats. Lagen tolkas för brett, menar branschföreträdare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tredje kvartalet rasade omsättningen med 14 procent för Sveriges största bemanningsföretag, rapporterar Dagens Industri.

Branschorganisationen Kompetensföretagen varnar för att krisen bara kommer att fördjupas när LAS-reglernas fulla effekter blir synliga.

”Vi kommer att få se neddragningar och arbetsbrist kopplat till detta”, säger Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen.

Missa inte: Branschen där fyra av tio vill byta jobb. Realtid

LAS-reglerna trädde i kraft i oktober i år och ger företag två alternativ: erbjuda tillsvidareanställning, eller betala två månadslöner i kompensation.

Enligt arbetsgivarorganisationen påverkas cirka 14 000 av branschens 100 000 bemanningsanställda, och uppemot 10 000 personer förlorade sina uppdrag under det senaste kvartalet.

Ekonomiska konsekvenser

De nya LAS-reglerna har också lett till en dragkamp mellan kundföretag och konsultbolag.

ANNONS

Fackförbundet Unionen ser lagen som ett steg mot större trygghet för anställda, men medger att konflikter väntas kring tillämpningen. Arbetsgivarorganisationerna Almega och Techsverige menar att lagen tolkas för brett.

Läs även: Rekord i utköp – betalar miljoner för att bli av med personal. Dagens PS

Företag avslutar uppdrag i förtid

Eidfelt påpekar att industrin och tillverkningssektorn är särskilt hårt drabbade, med en nedgång på 22 procent i omsättningen. Martin Hansson, vd för Pion Group, konstaterar att tusentals människor har förlorat sina uppdrag.

Kritiker, som entreprenören Dan Olofsson, menar att LAS-reglerna är för stränga och riskerar att skada företag genom att tvinga fram onödiga anställningar. Flera bolag avslutar istället uppdrag i förtid för att undvika regeln.

Läs även: De har svårast och lättast att få jobb i Sverige. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS