Om USA inför fler tullar mot Sverige kommer det att drabba vissa regioner värre än andra – särskilt de med betydande export till landet.
Länet som drabbas hårdast av Trumps tullar


Mest läst i kategorin
Donald Trumps tullar mot omvärlden har skapat turbulens i stora delar av världen. Under torsdagen kom beskedet att USA tullbelägger import på alla utländska bilar.
Trump har också hotat med att införa ytterligare tullar mot EU-länder – och det kan slå hårt mot Sverige.
Missa inte: Koppartullar allt närmare – priset stiger. Realtid
Exakt hur hårt beror på var i landet man befinner sig. Det är nämligen stor skillnad mellan regionerna för hur sårbar man är för de amerikanska tullarna, visar en genomgång av Länsförsäkringar.
Uppsala mest sårbart för tullar
Den del av Sverige som har allra mest export till USA sett till total volym är Västra Götalands län. Från Göteborgs hamn går det många fartyg över Atlanten med gods som nu kan tullbeläggas.
Över en tredjedel av hela Sveriges USA-export går från Västra Götaland. Men det finns också ett annat mått, nämligen hur stor del av länets export som går till USA.

Tyskland till attack mot Trumps biltullar
Tysklands ekonomiminister Robert Habeck uppmanar EU till ett ”beslutsamt svar” på USA-presidenten Donald Trumps 25-procentiga biltullar.
Där är det Uppsala som ligger högst. 29 procent av alla exporterade varor har USA som sin destination, vilket gör regionen allra mest sårbar.
”Uppsala har en betydande export till USA, framför allt inom läkemedelssektorn. Det innebär att om det införs höga tullar kan det minska efterfrågan, vilket riskerar att påverka både sysselsättning och investeringar i regionen”, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till Realtid.
Senaste nytt
”Inte glömma långsiktiga områden”
Som företag i en region med stor sårbarhet kan det vara svårt att veta hur man ska agera. Stråberg tycker att man ska titta närmare på hur man riskerar att drabbas av tullarna.
”Det kan handla om att inventera leveranskedjor, kundmarknader och produktionsländer. Möjligen att där också diversifiera så att man inte är alltför beroende av en viss marknad, ett visst produktionsland eller bara ett kundsegment”, säger hon.
Missa inte: IKEA:s vd: Vi rustar för en orolig värld – och tänker i decennier. Dagens PS
Samtidigt betonar hon att det är dumt att få panik i ett läge där mycket ännu är oklart. Dessutom riskerar man då att tappa bort andra aspekter.
”Det är lätt att absorberas av det nyhetsflöde som vi har nu och där det är mycket retorik, och till viss del även handling, som vi behöver hantera operationellt i företagen – såsom faktiska tullar. Men vi ska heller inte glömma andra mer långsiktiga områden som kommer att få stor effekt framåt så som demografiutvecklingen, urbaniseringen och klimatet”, säger hon.

Professor: Trumps tullar bygger på ett missförstånd
Donald Trump tror att världsekonomin fungerar som på 1960-talet – men hans tullar är ett självmål, menar Richard Baldwin.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.