Realtid

Landeborn utesluter inte tomterally

Maria Landeborn
"Förhoppningar om att inflations- och räntetoppen snart är nådd kan lyfta börserna på kort sikt. Vi tror dock att det är för tidigt att blåsa faran över för nya börsnedgångar, då de ekonomiska konsekvenserna av stigande räntor bara har börjat anas ännu", skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank i sitt veckobrev.
Realtid.se
Uppdaterad: 07 nov. 2022Publicerad: 07 nov. 2022

Börserna i USA och Europa gick åt olika håll förra veckan. Medan amerikanska storbolagsindex S&P500 sjönk 3,3 procent steg europeiska aktier med 1,5 procent. Stockholmsbörsens breda index steg knappt 1 procent under veckan. Även på räntemarknaden var kursrörelserna stora då flera centralbanker lämnade räntebesked, däribland amerikanska Fed och brittiska Bank of England.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Kortsiktigt går det givetvis inte att utesluta ett sedvanligt tomterally på börsen eftersom marknaden i hög grad styrs av förväntningar och flöden. Förhoppningar om att inflations- och räntetoppen snart är nådd kan lyfta börserna på kort sikt. Vi tror dock att det är för tidigt att blåsa faran över för nya börsnedgångar, då de ekonomiska konsekvenserna av stigande räntor bara har börjat anas ännu, skriver Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank, i sitt veckobrev.

Maria Landeborn räknar med att åtstramningen av den globala penningpolitiken kommer att dämpa konjunkturen under 2023, och det lär så småningom slå igenom i bolagens prognoser och resultaträkningar. Hon tror att det i sin tur kan tynga börsutvecklingen, och behåller därför den undervikt i aktier som banken har haft sedan slutet av augusti i år. Danske Bank har fortsatt en övervikt i defensiva sektorer som hälsovård och dagligvaror, och en undervikt i sällanköpsvaror och kommunikationstjänster.

På makroagendan för veckan kommer Maria Landeborn ha extra koll på den amerikanska inflationssiffran för oktober som släpps på torsdag.

– Både headline och kärninflation väntas falla tillbaka någon tiondel från månaden innan. Avviker siffran väsentligt från förväntningarna kan det vara marknadspåverkande, skriver Maria Landeborn.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS