Realtid

Kritikstormen mot EU: "Blir min största konkurrent"

En bild på ett skepp lastat med naturgas i en hamn i Tyskland.
Efter pandemin och Rysslands invasion av Ukraina har idén om centraliserade inköp av råvaror växt sig stark inom EU. På bilden: Tankfartyg lastade med flytande naturgas i Wilhelmshaven, Tyskland. (Foto: Sina Schuldt/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

EU vill centralisera inköp av viktiga råvaror som naturgas, väte och kritiska mineraler. Förslaget möter stark kritik från techbolag som oroas över statlig konkurrens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ledande mjukvaruleverantörer varnar för att initiativet kan göra EU till en kommersiell konkurrent till privata företag, skriver Financial Times.

Två av de mest framstående mjukvaruföretagen i Europa, Enmacc och Metals Hub, menar att förslaget inte bara undergräver deras affärsmodeller, utan också kan skada Europas ambitioner att bygga upp egna ledande techföretag.

”Det största problemet är att min största konkurrent blir EU-kommissionen”, säger Jens Hartmann, vd för Enmacc, en digital plattform för handel med gas och grön energi.

Investerat miljontals euro

Kritiken handlar främst om att EU planerar att ta över driften av en ny handelsplattform efter fem år, vilket skulle innebära att företag tvingas överlämna sina immateriella rättigheter till kommissionen.

Hartmann betonar att hans företag har investerat 20 miljoner euro, cirka 227 miljoner svenska kronor, i sin teknologi – och att det är oacceptabelt att behöva ge upp sin immateriella egendom till en statlig aktör.

Marknadsstörningar

EU:s ambition är att efterlikna den framgång som uppnåddes med den gemensamma upphandlingen av covid-19-vacciner och gas efter Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

Men enligt nya rapporter från den europeiska tankesmedjan Bruegel varnar experter för att centraliseringen kan skapa marknadsstörningar och undergräva privata företags förmåga att konkurrera och växa, särskilt i en tid då EU försöker främja innovation och teknologiskt ledarskap inom unionen.

Orealistiskt

Branschexperter menar dessutom att denna typ av centraliserad upphandling är orealistisk. Detta eftersom råvaror som naturgas och kritiska mineraler har mycket olika marknadsdynamik och kräver skräddarsydda lösningar för handel och distribution.

En europeisk biltillverkare uttrycker också oro för att EU:s kontroll över marknadsinfrastrukturen kan leda till obligatorisk lagerhållning eller andra krav som är tänkta att minska beroendet av Kina, men som kan slå mot företagens ekonomi, skriver Financial Times.

Läs även:
Danmarks statsminister: EU måste bli mindre beroende av Kina. Realtid
Tyskland och Frankrike får allt svårare att leda EU. Realtid
Orosmolnen hopar sig för EU – kan Sverige visa vägen? Realtid
EU tar fram strängare regler som ska gynna vätgasprojekt i Europa. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]