Realtid

Konsultjättar kläms mellan Kina och USA – men affärerna ökar

En kinesisk man med munskydd står framför en grön cirkulär mässmonter. Högst uppe syns företaget Deloittes logotyp i stora vita och lysande bokstäver.
Deloitte är ett av de västerländska företag som fortsätter att verka i Kina, trots sanktionerna. (Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Trots intensiva spänningar mellan USA och Kina växer affärerna för västerländska konsultjättar i Kina – men det är inte utan kostnader. Höga böter, krångliga regler och kundflykt tillhör den nya verkligheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Västerländska konsultbolag som PWC, Deloitte och Boston Consulting Group (BCG) navigerar i en alltmer komplicerad relation med Kina, där nationella säkerhetslagar och ekonomiska sanktioner skapar nya utmaningar.

Trots ökande spänningar mellan Kina och USA har kinesiska företag fortsatt att köpa tjänster av dessa företag – speciellt inom teknik, revision och projektledning.

Deloitte och PWC har under de senaste åren tecknat tusentals kontrakt med statliga kinesiska företag och myndigheter, men samarbetet har blivit en riskfylld balansgång, uppger Wall Street Journal.

Läs mer: Investerare återvänder till Kina efter nya stimulanser. Realtid

Rekordböter

PWC drabbades nyligen av rekordböter på 441 miljoner yuan, motsvarande 647 miljoner kronor, efter att deras kund Evergrande, en kinesisk fastighetsjätte, kollapsat av bedrägerimisstankar.

Straffet, som inkluderar ett sex månader långt affärsförbud för PWC:s verksamhet i Kina har lett till att över 50 kinesiska företag, inklusive Bank of China, avslutat sina kontrakt med revisionsjätten.

Den nya verkligheten innebär också stora förändringar för de västerländska firmorna.

ANNONS

BCG:s kinesiska kontor har tvingats acceptera krav från kinesiska myndigheter om att stödja kommunistpartiets principer för att få genomföra uppdrag, som att utveckla teknikcentrum i Peking.

Pressas

Samtidigt står Kinas två största telekombolag, China Mobile och China Telecom, med kontrakt hos bland annat Deloitte och BCG, inför ett dilemma – då de pressas att ersätta västerländska komponenter med kinesiska i sina tekniska system.

Dexter Roberts, expert på Kinafrågor, menar att Kina paradoxalt nog är allt mer beroende av utländska konsulttjänster, samtidigt som landet försöker minska sitt beroende av Väst.

Detta komplexa landskap visar tydligt hur västerländska firmor befinner sig i en svår balansgång där de riskerar att drabbas av motstridiga regler från två supermakter, skriver Wall Street Journal.

Missa inte: Kinas stimulanspaket riskerar att orsaka överhettning. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS