Om en månad bryter de baltiska länderna helt med Ryssland och blir en del av Europas elsystem. Ett beslut som välkomnas av många, men som också innebär risker.
Klipper kablarna till Ryssland: "Vi är redo"
Mest läst i kategorin
Den 8 februari tar Baltikum ett historiskt steg mot fullständig energisjälvständighet genom att koppla bort sina elsystem från Ryssland, rapporterar Yle.
Beslutet har fått namnet Baltic Synchro och innebär att de baltiska länderna – Estland, Lettland och Litauen – blir en del av det europeiska elsystemet.
Missa inte: Kräver hårdare tag mot skuggflottan: ”Måste stå enade”. Realtid
Men övergången är inte utan utmaningar.
Under julhelgen inträffade ett misstänkt sabotage mot Estlink 2, en viktig sjökabel mellan Finland och Estland. Trots detta lyckades de baltiska länderna bibehålla strömförsörjningen genom att snabbt aktivera reservkraft.
”Planerat i tjugo år”
Reigo Kebja, styrelseledamot i det estniska stamnätsbolaget Elering, menar att händelsen visar att regionen är redo för självständighet.
”Vi har planerat för detta i tjugo år. Vi är redo för olika scenarier,” säger Kebja till Yle.
För att stärka sina energisystem har de baltiska länderna investerat kraftigt i ny infrastruktur. I Estland har satsningar motsvarande drygt 3,4 miljarder kronor genomförts. Åtgärder som ska ge den stabilitet som krävs för att hantera plötsliga bortfall, som vid förlusten av en sjökabel.
”Kunnat bli katastrofalt”
Läs även: Ryska ekonomin under press: ”Ny bottennivå”. Realtid
Professor Peter Lund vid Aalto-universitetet ser det som nödvändigt att Baltikum lämnar det sovjetiska systemet bakom sig, men han varnar för infrastrukturen:
”Tänk om den andra Estlink-kabeln också hade skadats. Läget hade kunnat bli katastrofalt.”
Framåt planerar de baltiska länderna nya kopplingar, som Harmony Link till Polen år 2030 och en tredje Estlink-kabel till Finland år 2035.
Läs även: Då utrotar AI mänskligheten – enligt nobelvinnaren Geoffrey Hinton. News55
ANNONS