Realtid

Kinas stålkris hotar Europa: "En hård vinter"

En bild som visar en man i blå overall och med hjälm och skyddsvisir som hanterar glödande spolar av stål i ett stålverk i Kina.
Branschorganisationen Eurofer varnar för att prisdumpningen kan fördröja omställningen till grönt stål. (Foto: Chinatopix/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Med överkapacitet och prisdumpning på stålmarknaden står både Kina och Europa inför en akut kris. I Europa hotas den gröna omställningen, medan kinesiska stålbolag står på konkursens rand.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den globala stålindustrin står inför en kris som påverkar både Europa och Kina.

Överkapacitet och prisdumpning från kinesiska stålbolag har pressat stålmarknaden i Europa, vilket hotar lönsamheten för stora aktörer som SSAB (börskurs SSAB) och Arcelor Mittal.

Hotar det ”gröna stålet”

Samtidigt står den kinesiska stålsektorn inför sin egen kris, med en våg av konkurser på horisonten på grund av minskad efterfrågan och stigande förluster, rapporterar Dagens Industri.

I Europa varnar branschorganisationen Eurofer för att prisdumpningen kan fördröja omställningen till grönt stål, något som ses som nödvändigt för att minska koldioxidutsläppen.

”Den globala överkapaciteten pressar priserna och hotar stålindustrin i grunden”, säger Axel Eggert, chef för Eurofer.

Trots att EU redan infört tullar på kinesiskt stål, har detta inte varit tillräckligt för att hantera de stora mängderna billigt stål som flödar in från andra asiatiska länder, där Kina gjort betydande investeringar.

ANNONS

”Hård vinter”

ANNONS

I Kina är situationen inte mycket bättre.

Enligt Dagens Industri gick nästan tre fjärdedelar av de kinesiska stålbolagen med förlust under första halvåret 2024. Flera företag står inför en ”hård vinter”, enligt Hu Wangming, ordförande för Baowu Steel Group, som står för 7 procent av världens stålproduktion.

Den kinesiska regeringens mål är att konsolidera stålsektorn och minska överkapaciteten, men många frågar sig om stimulanspaketen som nyligen lanserades kommer att vara tillräckliga för att undvika en våg av konkurser.

Läs även:

Kraftigt fall för Kinas industrier: ”Långvarig nedgång”. Realtid

Kinas entreprenörsanda död: ”Skuldjagande monster”. Realtid

Danmarks statsminister: EU måste bli mindre beroende av Kina. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS