Inför nästa veckas avgörande toppmöte signalerar Kina en betydande förändring i sin ekonomiska strategi i. Samtidigt står landet inför växande utmaningar.
Kinas omvändelse under galgen: "Dyrka inte tillväxt"
Mest läst i kategorin
Kina signalerar en betydande kursändring i sin ekonomiska politik inför nästa veckas viktiga ekonomiska toppmöte.
Statliga medier tonar ned förväntningarna på hög tillväxt och varnar istället för riskerna med att ”dyrka hastighet” i landets ekonomiska utveckling, skriver Fortune.
Missa inte: Experten: AI-kapplöpningen är ett självmordsrace. Realtid
I en kommentar från nyhetsbyrån Xinhua framhålls att en tillväxt som avviker något från målet på omkring 5 procent numera är ”acceptabel” – ett anmärkningsvärt uttalande från ett land som sällan missar sina tillväxtmål.
Känslig tidpunkt
Den överraskande kursändringen kommer vid en känslig tidpunkt för Kina.
Landet står inför växande utmaningar både på hemmaplan, med en svag fastighetssektor och höga lokala skulder. Sedan december har kinesiska myndigheter lanserat omfattande stimulansåtgärder, inklusive räntesänkningar och ett stödpaket värt 1,4 biljoner dollar för skuldsatta lokala myndigheter.
Men Kina står även inför internationellt utmaningar – främst risken för ett nytt handelskrig med USA med Donald Trump i spetsen.
Läs mer: Kinesiska Temu får det hett om öronen. Realtid
Han har lovat att höja tullarna på kinesiska varor med 10 procent redan på sin första dag som president – och vidare med hela 60 procent.
Kina laddar mot USA
Som motdrag har Kina redan börjat agera. Den 1 december infördes nya exportkontroller på produkter med militär användning, skriver The Economist.
Landet har även strategiskt minskat skatterabatter på aluminium och koppar, samt sänkt rabatterna för batterier och solcellsprodukter från 13 till 9 procent.
Missa inte: Elon Musk – Jokern i Trumps Kinapolitik. Realtid
Analytiker vid Sinolink Securities beskriver de senaste åtgärderna som en ”förebyggande attack”.
Martin Lynge Rasmussen från analysföretaget Exante Data menar att detta är första gången som Kina vidtar konkreta åtgärder för att bemöta anklagelser om konstgjort låga exportpriser.
”Detta är en slående förändring i Kinas hållning”, säger han.
Xis röda linjer
Landets ledare Xi Jinping har redan dragit upp ”röda linjer” i handelssamtalen med USA, där kommunistpartiets styre och Taiwanfrågan är områden som inte får användas som förhandlingskort.
Med både inhemska ekonomiska utmaningar och växande internationella spänningar blir nästa veckas ekonomiska toppmöte avgörande för att hur Kina tänker navigera i det allt mer komplexa ekonomiska landskapet.
Läs mer: ”Vad kan vi förvänta oss av Trump 2.0?”. Realtid