Realtid

Kinas kovändning – storsatsar efter 14 år av försiktighet

En bild från konferensen China World Economy där en publik sitte roch tittar på några talare vid ett podium.
Vid Central Economic Work Conference, som hålls i dagarna, väntas detaljer om Kinas framtida åtgärder presenteras. (Foto: Thomas Peter/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Kina trappar upp insatserna för att möta sina stora ekonomiska utmaningar. Landets ledande politiska organ signalerar en historisk vändpunkt med nya reformer för att stärka konsumtionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Politbyrån – Kinas ledande politiska organ – meddelade nyligen en betydande förändring i landets penningpolitiska riktning. För första gången på 14 år går Kina från en ”försiktig” till en ”måttligt lös” penningpolitisk hållning.

Beslutet ses som ett svar på de stora ekonomiska utmaningar landet står inför, såsom låg tillväxt, deflationstryck och svag inhemsk efterfrågan.

Missa inte: Kina vill kickstarta ekonomin med mer skuld. Realtid

I samband med politbyråns möte uttryckte ledarna att Kina behöver stärka sina insatser för att öka konsumtion och investeringar.

Detta bekräftas av investmentbanken Morgan Stanley, som noterar att det är första gången ledarskapet använder ord som ”exceptionella åtgärder för att motverka ekonomiska nedgångar” för att beskriva nödvändiga ekonomiska reformer, rapporterar Financial Times.

Svag efterfrågan

Larry Hu, chefsekonom på finansföretaget Macquarie, konstaterar att den nya tonen avslöjar en djup oro över den ekonomiska situationen.

”Trots tidigare stimulansåtgärder sedan september kvarstår deflationstryck och svag efterfrågan”, säger han.

ANNONS

Läs även: Kinas ekonomi i fokus på blandade Asienbörser. Dagens PS

Kinas förändrade penningpolitiska hållning har också påverkat andra sektorer, inklusive råvarumarknaden. Enligt Reuters ökade oljepriserna med 1 procent efter att nyheterna offentliggjorts, då marknadsaktörer förväntar sig ökad efterfrågan på energi från världens största oljeimportör.

Strategiske konsulten Li Xing Gan menar att Kinas potentiella fokus på att stärka hushållens konsumtion skulle kunna driva högre oljekonsumtion.

ANNONS

”Finns förhoppningar”

”Tidigare insatser har mest riktat sig mot elfordon och infrastruktur, men nu finns förhoppningar om att stimulera direkt konsumtion”, förklarar han.

Även om förändringen välkomnas av investerare och experter, varnar vissa för att Kina har mindre utrymme för penningpolitiska lättnader än efter finanskrisen 2008.

Tao Wang, chefsekonom på investmentbanken UBS, tror på en måttlig sänkning av styrräntan med cirka 50 räntepunkter de närmaste två åren, men tillägger att ”bazooka-liknande stimulansåtgärder” är osannolika, enligt CNBC.

Vid Central Economic Work Conference, som hålls i dagarna, väntas detaljer om framtida åtgärder presenteras. Hushållens konsumtion tros bli ett prioriterat område för att stärka den ekonomiska återhämtningen.

ANNONS

Läs även: De skaffar hellre husdjur än barn. News55

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]