Kina har närmast monopol på marknaden för sällsynta jordartsmetaller – resurser som är avgörande för grön teknologi och avancerade vapensystem. Väst kämpar nu för att minska beroendet av den asiatiska stormakten.
Kinas järngrepp om metallerna – ett hot mot väst
Mest läst i kategorin
Sällsynta jordartsmetaller har seglat upp som en av vår tids viktigaste resurser – avgörande för grön teknologi, modern tillverkning och avancerade vapensystem.
Det handlar om 17 metaller som är oumbärliga för allt från elbilar till vindkraftverk, men deras globala tillgångar kontrolleras i hög grad av Kina, rapporterar Oilprice.
Missa inte: EU:s litiumkris fortfarande helt i händerna på Kina. Realtid
”Sällsynta jordartsmetaller förändrar allt, från bilar och grön teknologi till vapensystemens precision, säger Jim Kennedy, chef för konsultföretaget Three Consulting.
Han understryker att allt från Teslas långdistansmodeller till moderna kryssningsmissiler kräver dessa metaller.
Ovärderliga
Trots att metallerna inte är särskilt ovanliga i sig är det svårt och kostsamt att utvinna dem i kommersiellt användbara koncentrationer. Kina står för 85–95 procent av den globala raffineringskapaciteten, vilket ger landet en närmast oöverträffad kontroll över marknaden.
Andra länder som Vietnam, Brasilien och Ryssland har betydande reserver, men saknar ofta den infrastruktur som krävs för att konkurrera.
Ryan Castilloux från marknadsanalysföretaget Adamas Intelligence beskriver metallerna som ”superhjältar i periodiska systemet”, tack vare deras unika fysiska och kemiska egenskaper. Dessa egenskaper gör dem ovärderliga som katalysatorer, magneter och komponenter i högpresterande elektronik.
Läs även: Europas industri i skottlinjen – kritiska metaller försvinner. Dagens PS
Skapar oro
Kinas dominans på marknaden skapar oro i väst.
Medan länder som USA, Australien och EU försöker bygga upp egna försörjningskedjor är vägen lång. I dag produceras exempelvis 75 procent av alla batterier för elbilar i Kina, en del av landets bredare grepp om kritiska råvaror som nickel, kobolt och litium.
Västerländska makter ser därför behovet av att hitta andra leverantörer och att utveckla egen raffineringskapacitet för att minska Kinas geopolitiska inflytande.
Med tanke på de strategiska och ekonomiska implikationerna lär kampen om dessa metaller bara intensifieras, skriver Oilprice.
Läs även: Kinas centralbank fortsätter köpa upp guld. News55