Politiska beslut och ekonomisk stagnation har försatt Kinas privata sektor i en djup kris. Riskkapital håller på att torka ut och nya företag minskar dramatiskt.
Kinas entreprenörsanda död: "Skuldjagande monster"
Mest läst i kategorin
Kinas privata sektor pressas hårt av politiska och ekonomiska förändringar, vilket har lett till att tillgången på riskkapital nästan försvunnit och nya företagsbildningar fallit dramatiskt.
Den statligt drivna teknikparken Bio Bay i Suzhou, en gång symbol för Kinas framgång inom bioteknik och läkemedelsutveckling, står nu i stort sett övergiven, rapporterar Financial Times.
Antalet nystartade företag i Kina har sjunkit kraftigt sedan 2018. Då grundades över 51 000 startup-bolag, men till 2023 hade den siffran fallit till endast 1 202, enligt data från IT Juzi.
Ogynnsamt klimat
Politiska beslut från president Xi Jinping, som nedslag mot techjättar och en fortsatt antikorruptionskampanj, har skapat ett ogynnsamt klimat för det privata näringslivet.
Riskkapitalbranschen, som tidigare var en av de mest dynamiska marknaderna i världen, har förvandlats till vad en insider kallar för ett ”skuldjagande monster”, som hellre lägger kraft på att driva in skulder än på nya investeringar.
”Entreprenörsandan är död. Det är mycket sorgligt att se”, säger en chef från ett Pekingbaserat riskkapitalbolag.
Från gorilla till chimpans
”Den här branschen brukade vara som en 4,5 ton tung gorilla. Nu håller vi på att krympa till storleken av en schimpans”, säger en annan chef baserad i Shanghai.
Samtidigt vittnar anställda om att chefer antingen avskedar personal, sänker lönerna eller skapar arbetsförhållanden som är så obehagliga att folk självmant säger upp sig.
Den ekonomiska inbromsningen i Kina, orsakad av långa covid-nedstängningar, en fastighetsbubbla som spruckit och stagnation på aktiemarknaden, har förvärrat situationen.
Dessutom har spänningarna med USA lett till att amerikanska investerare till stor del har dragit sig ur Kina.
Allvarlig utmaning
Enligt professor Keyu Jin vid London School of Economics hotar den massiva minskningen av investeringar i kinesiska företag landets innovationsförmåga.
Trots att vissa sektorer, som avancerad tillverkning, fortfarande lockar kapital, står stora delar av Kinas teknikindustri inför en allvarlig utmaning.
Kinas överkapacitet inom flera industrier, som elbilar och solceller, har också bidragit till den ekonomiska nedgången, vilket ytterligare komplicerar återhämtningen.
Läs även:
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Kinas chipsatsning kan leda till global priskollaps. Realtid