Rivaliteten om rymden tätnar. Kina har framgångsrikt skjutit upp tre astronauter i omloppsbana. Till 2030 ska kinesiska astronauter ha landat på månen och byggt en forskningsstation där.
Kina utmanar USA i rymden: "Håll er borta"
Mest läst i kategorin
Kinas senaste framgångar, inklusive Shenzhou-19-missionen, visar på landets ambitioner att minska avståndet till sin amerikanska rival.
”Det är inte ens en överdrift att säga att Kina kommer att vara en global makt i rymden år 2030”, säger Ye Peijian, en ledande rymdvetenskapsman som hjälpt till att leda flera rymduppdrag, enligt Wall Street Journal.
Läs mer: Kina och Ryssland vill ha kärnkraftverk på månen. Dagens PS
Samtidigt som USA fokuserar på privata bolag som Elon Musks SpaceX, som har revolutionerat rymdresor, fortsätter Kinas rymdprogram att vara statligt kontrollerat.
Detta ger landet fördelen av centraliserad planering, men begränsar också innovationstakten.
Oro för anspråk
Kina strävar efter att landa astronauter på månen och bygga en forskningsbas, vilket kan leda till territoriella anspråk på månens resurser.
”Min oro är att de ska komma dit först och säga: ’Det här är vårt område. Ni får hålla er borta’”, sade Nasas högsta chef Bill Nelson tidigare i år.
Kina säger att man endast avser att bedriva fredlig utforskning i rymden som är till fördel för hela mänskligheten. Landets ökande självförtroende och tekniska framsteg kan dock snabbt förändra spelplanen.
Missa inte: Kina använder Metas AI för krig och militära syften. Realtid
USA siktar på Mars
Att lämna månen och fokusera på Mars har varit Donald Trumps tidigare avsiktsförklaring. Nu går Nasa i väntans tider på hur det amerikanska valet kan komma att påverka deras arbete i rymden.
SpaceX har kontroll över två tredjedelar av alla aktiva satelliter i omloppsbana runt jorden. Samtidigt blickar Elon Musk mot djärva planer på bemannade resor till Mars.
Läs också: Kinas teknologiska frammarsch trotsar USA:s sanktioner. Realtid