Medan Kina köper upp mineralresurser globalt växer oron i väst. Amerikanska politiker fruktar att landets beroende av kinesiska mineraler kan hota den nationella säkerheten och den ekonomiska tillväxten.
Kina stärker greppet om världens mineraler
Kina har under de senaste åren tagit stora kliv för att stärka sitt grepp om världens mineralresurser. Detta väcker allt större oro bland västerländska länder, rapporterar The Economist.
Under 2022 investerade kinesiska företag motsvarande 170 miljarder kronor i gruvor utomlands – en ökning från under 50 miljarder året innan. Flera stora investeringar har gjorts, bland annat över 50 miljarder i ett koppargruvprojekt i Afghanistan, samt satsningar på guld- och koppargruvor i Ghana och Zambia.
Kina kontrollerar därmed en stor del av de globala mineralresurser som krävs för omställningen till gröna energikällor och för produktion av avancerad teknik, inklusive omkring 50 procent av nickel och litium, 40 procent av kobolt och 20 procent av koppar.
Missa inte: Kinas batteridominans utmanas av USA: ”Gyllene gås.” Realtid
Ser med oro
Dessa mineraler är avgörande för bland annat elbilar och solpaneler, och en stor del av råvarorna importeras tillbaka till Kina för att driva landets omfattande produktionsindustri. Enligt siffror från årets första nio månader har Kina ökat sin import av koppar med 12 procent, kobolt med 21 procent och bauxit med 20 procent.
Samtidigt som Kina expanderar sitt mineralimperium, ser amerikanska politiker med oro på landets ökade beroende av kinesiska mineraler.
Vicepresident Kamala Harris har föreslagit en mineralreserv för att skydda den nationella säkerheten, en idé som har stöd från båda politiska sidor i USA. Ett samarbete mellan USA och allierade länder har även inletts för att öka tillgången till strategiska mineraler.
Läs även: Kinas exportkontroller sätter skräck i branschen för mineraler. Dagens PS
Måste minska beroendet
Den amerikanska regeringen har också nyligen godkänt öppnandet av en stor litiumgruva i Nevada, samt infört skatteincitament för att stimulera den inhemska mineralproduktionen.
Enligt branschorganisationen Society for Mining, Metallurgy and Exploration behöver USA en ny myndighet för att samordna landets mineralstrategi och minska sitt beroende av utländska leverantörer.
Läs även: USA:s krafttag mot Kina ska stoppa hotfull utveckling: Realtid