Realtid

Kina överklagar EU:s elbilstullar: "Missbruk"

En bild på Kinas president XI Jinping. En annan bild på en stor parkering med kinesiska bilar som ska lastas för transport. Och en tredje bild på EU:s ordförande, Ursula von der Leyen.
Kinas ledning blir allt mer missnöjd med EU:s kraftigt höjda tullar på elbilar. På bilden: Kinas president XI Jinping och EU-kommissionen ordförande, Ursula von der Leyen (Foto: Andy Wong/Chinatopix/Risto Bozovic/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 05 nov. 2024

Kina har officiellt lämnat in ett klagomål till Världshandelsorganisationen (WTO) mot de slutgiltiga importtullar som Europeiska unionen infört på elbilar från landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det senaste draget markerar en fördjupning i handelskonflikten mellan parterna, som enligt Bloomberg uppgår till ett värde av motsvarande 8,6 biljoner kronor i årlig handel.

Anledningen till de skärpta tullarna är enligt EU att Kinas elbilssektor får otillbörliga subventioner, vilket skapar orättvisa konkurrensfördelar på den europeiska marknaden.

Missa inte: Kinas ekonomi ett växande hot mot omvärlden. Dagens PS

Upp till 45 procent

EU har nu beslutat att införa slutgiltiga tullar på upp till 45 procent, och tullarna gäller sedan tidigare provisoriskt sedan juli i år. Kinas handelsministerium menar dock att EU:s åtgärder saknar ”faktisk och juridisk grund” och betecknar dem som ”ett missbruk av handelspolitiska skyddsåtgärder”.

Missa inte: Kina utmanar USA i rymden: ”Håll er borta”. Realtid

Kina uppmanar EU att dra tillbaka tullarna för att undvika negativa konsekvenser för den globala elbilsindustrin och handeln mellan landet och unionen.

Landets handelsdepartement hävdar också att åtgärden hotar stabiliteten i den globala leveranskedjan för elfordon, vilket enligt dem påverkar samarbetet mellan Kina och EU.

ANNONS

Läs även: Kina stärker greppet om världens mineraler. Realtid

Försökt hitta kompromiss

Enligt Bloomberg har försök gjorts att hitta en kompromiss genom så kallade prisåtaganden, en metod där exportens pris och volym regleras för att undvika tullar. Trots flera samtal har ingen överenskommelse nåtts och nya förhandlingar planeras i Peking där tjänstemän från EU och Kina ska delta.

EU:s beslut om tullarna har redan lett till spekulationer om möjliga kinesiska motåtgärder och det återstår att se hur relationerna mellan de två stora ekonomierna kommer att påverkas framöver.

Läs även: Sverige – ”heliga graalen” för kinesiska elbilstillverkare. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS