Realtid

Investerare återvänder till Kina efter nya stimulanser

Investerare återvänder till Kina efter nya stimulanser
Försiktig optimism råder – frågan är hur länge uppgången håller. (Foto: Lee Jin-man/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 03 okt. 2024Publicerad: 03 okt. 2024

Efter en period av pessimism ökar investerarnas intresse för Kina igen. Inte minst tack vare regeringens åtgärder för att stödja ekonomin och aktiemarknaden. Men skepsis kvarstår.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att många analytiker inte förväntar sig en omedelbar tillväxtboom, lockas investerare av de låga värderingarna på kinesiska aktier och regeringens åtgärder för att stimulera privat handel.

Något som får dem att ta försiktiga steg tillbaka in på marknaden igen, uppger Reuters.

”Vi ser mer uppsida än nedsida, men vi är mycket försiktiga i vårt tillvägagångssätt”, säger Gabriel Sacks, portföljförvaltare på Abrdn, som nyligen börjat investera selektivt i kinesiska aktier.

Intresset för Kina

Även om Kinas tillverkningssektor krympte för femte månaden i rad i september, har marknaden reagerat positivt på stimulanspaketet. Kinesiska och Hongkong-aktier nådde förra veckan sina bästa dagsvinster på 16 år.

Hedgefonder har redan drivit på uppgången i kinesiska aktier, medan långsiktiga institutionella investerare varit mer avvaktande.

Goldman Sachs rapporterar att andelen kinesiska aktier i globala fonder har sjunkit till en tioårslägsta i augusti, men intresset verkar nu återvända.

ANNONS

Varnar

ANNONS

Stimulansåtgärder som lättade bostadsköpsrestriktioner och sänkta bankräntor, har skapat en positiv förändring i investerarnas förväntningar.

”Det finns en stor skillnad mellan kinesiska aktievärderingar och de mer positiva politiska signalerna”, säger Natasha Ebtehadj från Artemis Fund Managers, som nyligen ökade sina investeringar i Kina.

Dock varnar vissa investerare för att uppgången kan vara kortsiktig och drivas av spekulativa fonder.

Viktigt med hållbar efterfrågan

Trots dessa positiva tecken är det fortfarande osäkert om Kinas konsumentförtroende, som skakats av fastighetskrisen, kommer att återhämta sig tillräckligt snabbt för att driva en långsiktig tillväxt.

Mark Tinker, från hedgefonden Toscafund Hong Kong, betonar till Reuters att en hållbar efterfrågan från hushållen är viktigare än kortsiktig tillväxt genom fastighets- eller infrastrukturprojekt.

Läs även:
Kinas ekonomi i fritt fall: ”För många människor – för få jobb”. Realtid
Xi varnar för ”våldsamma stormar” i Kina. Realtid
Unga kineser vänder ryggen åt ”kinesiska drömmen”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS